Musaka (moussaka)
Musaka jest daniem typowe dla kuchni greckiej. To nic innego jak zapiekanka, w której składzie znajdziemy przede wszystkim bakłażana i mielone mięso. Całość pokrywa sos beszamelowy.
Niestety trochę jest z nią zachodu - jej przygotowanie jest nieco czasochłonne. Trzeba kroić, gotować i smażyć warzywa, zrobić beszamel, kolejno układać składniki na blaszce, a na sam koniec jeszcze czekać, aż całość się upiecze w piekarniku. Ja mam tak, że czasem przychodzą takie dni, że potrzebuję przepisów prostych i szybkich, bo nie mam akurat czasu lub ochoty na przesiadywanie w kuchni i gotowanie. Jednak są też takie dni, i w sumie coraz więcej mam takich (chyba coraz bardziej lubię gotować ;) ), że mogę stać w kuchni całymi godzinami, a czuję się wypoczęta oraz w pełni szczęśliwa. W takie dni lubię przyrządzić właśnie danie, które wymaga nieco więcej wysiłku. Jeśli macie trochę wolnego czasu i ochotę na ugotowanie czegoś satysfakcjonującego, to polecam przygotować musakę. Nie pożałujecie!
Składniki
Ilość: 6 porcji
- 4 duże ziemniaki
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 1 duża cukinia
- ok. 900 g szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 3 ząbki czosnku
- ok. 1/3 natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka oregano
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Na sos beszamelowy
- 40 g masła
- 45 g mąki pszennej
- 450 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Mięso zmielić w maszynce do mięsa.
Z bakłażana odkroić niejadalne końce i pokroić go w plastry grubości około 7 - 8 mm. Przełożyć go na durszlak i posypać solą, co ma na celu pozbycie się goryczki. Pozostawić na 30 minut, a następnie przepłukać zimną wodą i lekko osuszyć.
Rozgrzać na patelni około 2 łyżki oleju i smażyć bakłażana z jednej i drugiej strony do lekkiego zarumienienia.
Ziemniaki i cukinię obrać, a następnie pokroić w plastry grubości około 7 - 8 mm. Te pierwsze ugotować w lekko osolonej wodzie, przez około 10 minut. Cukinię natomiast przesmażyć z obu stron na patelni, na około 2 łyżkach oleju.
Na osobnej patelni rozgrzać znów około 2 łyżki oleju i dodać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić około 7 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać mięso mielone, doprawione cynamonem, solą i pieprzem. Całość smażyć kolejne 7 minut, mieszając mięso, tak aby przesmażyło się z każdej strony. Na patelnię dołożyć pomidory z puszki, oregano oraz czerwone wino. Gotować tak długo, aż sos widocznie się odparuje. Po wyłączeniu gazu, wmieszać w całość posiekaną natkę pietruszki.
Przechodzimy do przygotowania beszamelu. Na małej patelni rozpuścić masło. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę, mieszając smażyć przez około 2 minuty. Następnie należy zdjąć patelnię z ognia, dodać szklankę mleka oraz gałkę muszkatołową, przestawić znów na palnik i gotować aż sos będzie się zagęszczał. Wtedy dodać pozostałą część mleka i jeszcze chwilę gotować, aż beszamel lekko zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Mój beszamel wyszedł pół płynny, troszkę gęstszy niż struktura śmietany. Jeśli chcecie bardziej płynny beszamel, którym łatwiej będzie polać zapiekankę, dodajcie więcej mleka.
Na dnie blaszki o wymiarach 37 x 26 cm układać w jednej warstwie połowę wymieszanych razem plasterków bakłażana i cukinii. Drugą warstwę wyłożyć ziemniakami. Kolejno przełożyć na blaszkę mięso w sosie pomidorowym. Na nie znów poukładać plastry bakłażana i cukinii. Na sam koniec całość zalać sosem beszamelowym, rozkładając go na całej długości warzyw.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez 40 - 45 minut. Beszamel u góry powinien ładnie zbrązowieć. Po wyjęciu pozostawić w blaszce na około 10 minut, a następnie kroić na porcje.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 130 kcal | 595 kcal |
Białko | 8,4 g | 38,8 g |
Tłuszcz | 5,6 g | 25,7 g |
Węglowodany | 10,5 g | 48,3 g |