Muffiny jajeczne - pomysł na śniadanie

Muffiny jajeczne - pomysł na śniadanie

Muffinki jajeczne to śniadanie idealne! Sami zobaczcie! Można je zjeść zaraz po przygotowaniu albo dopiero następnego dnia. Smakują pysznie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Bez problemu zabierzecie je ze sobą w pudełku do pracy ale możecie równie dobrze zjeść je w domu, zawinięci w kocyk i popijając do nich herbatę. W dodatku nie musicie ich zrobić dokładnie z tymi składnikami jakie podałam, choć Wam polecam. Ja zrobiłam muffinki z brokułem, jarmużem, fetą i salami. Wyszło pysznie! Szczególnie fajnie na smak wpłynęło według mnie salami. Polecam przepis, a jeśli go wypróbujcie koniecznie mi o tym napiszcie :)

Składniki

Ilość: 24 małych muffinek jajecznych

  • 6 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 1/4 brokuła
  • 80 g sera feta
  • garść jarmużu
  • 100 g salami
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • szczypiorek

Przygotowanie

Jajka rozbić do miski i roztrzepać przy pomocy rózgi kuchennej. Do jajek dodać mleko, pieprz i sól, pamiętając jednak by nie przesadzić z solą bo feta już jest słona. Razem ponownie wymieszać.

Brokuła umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Salami oraz ser feta pokroić w małą kostkę. Jarmuż natomiast posiekać na mniejsze kawałki, pozbywając się przy tym twardszych łodyg. Wmieszać te składniki do jajek.

Formę do muffinek wysmarować masłem i przelać do niej masę jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na około 15 minut.

Gotowe muffinki posypać szczypiorkiem.

Smacznego :)

Muffiny jajeczne - pomysł na śniadanie 1Muffiny jajeczne - pomysł na śniadanie 2