Muffiny jajeczne - pomysł na śniadanie
Muffinki jajeczne to śniadanie idealne! Sami zobaczcie! Można je zjeść zaraz po przygotowaniu albo dopiero następnego dnia. Smakują pysznie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Bez problemu zabierzecie je ze sobą w pudełku do pracy ale możecie równie dobrze zjeść je w domu, zawinięci w kocyk i popijając do nich herbatę. W dodatku nie musicie ich zrobić dokładnie z tymi składnikami jakie podałam, choć Wam polecam. Ja zrobiłam muffinki z brokułem, jarmużem, fetą i salami. Wyszło pysznie! Szczególnie fajnie na smak wpłynęło według mnie salami. Polecam przepis, a jeśli go wypróbujcie koniecznie mi o tym napiszcie :)
Składniki
Ilość: 24 małych muffinek jajecznych
- 6 jajek
- 2 łyżki mleka
- 1/4 brokuła
- 80 g sera feta
- garść jarmużu
- 100 g salami
- sól, pieprz do smaku
- odrobina masła do wysmarowania formy
- szczypiorek
Przygotowanie
Jajka rozbić do miski i roztrzepać przy pomocy rózgi kuchennej. Do jajek dodać mleko, pieprz i sól, pamiętając jednak by nie przesadzić z solą bo feta już jest słona. Razem ponownie wymieszać.
Brokuła umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Salami oraz ser feta pokroić w małą kostkę. Jarmuż natomiast posiekać na mniejsze kawałki, pozbywając się przy tym twardszych łodyg. Wmieszać te składniki do jajek.
Formę do muffinek wysmarować masłem i przelać do niej masę jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na około 15 minut.
Gotowe muffinki posypać szczypiorkiem.
Smacznego :)