
Młode ziemniaki w pesto z pietruszki i koperku z sałatką i jajkiem
Co powiecie na taki lekki wiosenny obiad? Młode ziemniaki ugotowane w mundurkach oraz obtoczone w zielonym pesto z pietruszki i koperku, które nadaje im ciekawego smaku. Podałam je jedynie z bardzo prostą sałatką i jajkiem sadzonym, bo to właśnie młode ziemniaki stanowiły główny składnik dania. Pomysł na ten obiad powstał bardzo spontanicznie, zwykle gotuję po prostu ziemniaki i podaję np z mięsem, jednak takie w pesto bardzo posmakowały mi i całej rodzince, dlatego polecam. No i sami zobaczcie jak pięknie wiosennie się prezentują na talerzu ;)
Składniki
Ilość: 3 porcje
Młode ziemniaki w pesto z pietruszki i koperku
- ok. 600 g ziemniaków
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 30 g sera cheddar
- 30 g płatków migdałów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 3 łyżki wody
- sól do smaku
Sałatka
- ok. 2/3 głąba sałaty lodowej
- 6 ogórków kiszonych
- 6 dużych rzodkiewek
- 120 g kukurydzy konserwowej
- 2 - 3 łyżki soku z limonki
Ponadto
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 3 liście sałaty do ozdoby
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w mundurkach. W tym celu należy je dokładnie umyć, nie uszkadzając przy tym skórki. Dodać do osolonej wody i gotować przez około 25 minut, do miękkości. Odcedzić i wystudzić.
W misie blendera zmiksować na pesto koperek, pietruszkę, ser, migdały i oliwę. Następnie stopniowo dodawać wody, aż uzyskamy zadowalającą nas konsystencję. Doprawić solą i wymieszać z przestudzonymi ziemniakami.
Sałatę poszatkować. Ogórki i rzodkiewkę pokroić na cienkie plasterki i wymieszać razem z sałatą. Dodać kukurydzę i sok z limonki.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć jajka.
Na talerze wyłożyć po liściu sałaty, a na niego sałatkę. Obok położyć młode ziemniaki w pesto oraz usmażone jajko.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 88 kcal | 517 kcal |
Białko | 3,2 g | 18,9 g |
Tłuszcz | 5 g | 29,3 g |
Węglowodany | 7,6 g | 44,4 g |