Młode ziemniaki w pesto z pietruszki i koperku z sałatką i jajkiem

Młode ziemniaki w pesto z pietruszki i koperku z sałatką i jajkiem

Co powiecie na taki lekki wiosenny obiad? Młode ziemniaki ugotowane w mundurkach oraz obtoczone w zielonym pesto z pietruszki i koperku, które nadaje im ciekawego smaku. Podałam je jedynie z bardzo prostą sałatką i jajkiem sadzonym, bo to właśnie młode ziemniaki stanowiły główny składnik dania. Pomysł na ten obiad powstał bardzo spontanicznie, zwykle gotuję po prostu ziemniaki i podaję np z mięsem, jednak takie w pesto bardzo posmakowały mi i całej rodzince, dlatego polecam. No i sami zobaczcie jak pięknie wiosennie się prezentują na talerzu ;)

Składniki

Ilość: 3 porcje

Młode ziemniaki w pesto z pietruszki i koperku

  • ok. 600 g ziemniaków
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 30 g sera cheddar
  • 30 g płatków migdałów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 3 łyżki wody
  • sól do smaku

Sałatka

  • ok. 2/3 głąba sałaty lodowej
  • 6 ogórków kiszonych
  • 6 dużych rzodkiewek
  • 120 g kukurydzy konserwowej
  • 2 - 3 łyżki soku z limonki

Ponadto

  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 3 liście sałaty do ozdoby

Przygotowywanie młodych ziemniaków w pesto z pietruszki i koperku z sałatką i jajkiem 1Przygotowywanie młodych ziemniaków w pesto z pietruszki i koperku z sałatką i jajkiem 2

Przygotowywanie młodych ziemniaków w pesto z pietruszki i koperku z sałatką i jajkiem 3Przygotowywanie młodych ziemniaków w pesto z pietruszki i koperku z sałatką i jajkiem 4

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w mundurkach. W tym celu należy je dokładnie umyć, nie uszkadzając przy tym skórki. Dodać do osolonej wody i gotować przez około 25 minut, do miękkości. Odcedzić i wystudzić.

W misie blendera zmiksować na pesto koperek, pietruszkę, ser, migdały i oliwę. Następnie stopniowo dodawać wody, aż uzyskamy zadowalającą nas konsystencję. Doprawić solą i wymieszać z przestudzonymi ziemniakami.

Sałatę poszatkować. Ogórki i rzodkiewkę pokroić na cienkie plasterki i wymieszać razem z sałatą. Dodać kukurydzę i sok z limonki.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć jajka.

Na talerze wyłożyć po liściu sałaty, a na niego sałatkę. Obok położyć młode ziemniaki w pesto oraz usmażone jajko.

Smacznego!

Gotowe młode ziemniaki w pesto z pietruszki i koperku z sałatką i jajkiem 1Gotowe młode ziemniaki w pesto z pietruszki i koperku z sałatką i jajkiem 2

Gotowe młode ziemniaki w pesto z pietruszki i koperku z sałatką i jajkiem 3Gotowe młode ziemniaki w pesto z pietruszki i koperku z sałatką i jajkiem 4

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 88 kcal 517 kcal
Białko 3,2 g 18,9 g
Tłuszcz 5 g 29,3 g
Węglowodany 7,6 g 44,4 g