Mieszanki przypraw - ostra i ziołowa
Na półkach sklepowych można znaleźć pełno mieszanek przypraw, ale czemu nie zrobić takiej samemu w domu? Chciałam Wam dziś pokazać gotowe mieszanki, które używam u siebie bardzo często. Dzięki nim, zamiast za każdym razem gdy coś gotuję wyjmować mnóstwo przypraw, używam tylko swoją gotową mieszankę. Pierwsza z nich, ostra, będzie dobra do różnych mięs czy sosów. Druga z kolei jest bardziej łagodna i ziołowa i przyda nam się do przyprawiania ryb lub warzyw. Polecam dla smaku i wygody. A czy Wy też robicie sobie w domu takie mieszanki?
Składniki
Na przyprawę ostrą
- 6 łyżeczek rozgniecionej w moździerzu kolendry
- 2 łyżeczki gorczycy
- 11 łyżeczek papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki chili jalapeno (kruszona)
- 4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 3 łyżeczki estragonu
- 1 łyżeczka soli
Na przyprawę ziołową
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 10 łyżeczek tymianku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 łyżeczki bazylii
- 4 łyżeczki rozmarynu
- 10 łyżeczek cebuli granulowanej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 7 łyżeczek papryki słodkiej
- 2 łyżeczki szałwii
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Składniki na przyprawę ziołową i ostrą wymieszać w dwóch osobnych słoiczkach.