Mazurek kajmakowy z dżemem i bakaliami
Kiedy myślę o wypiekach na Wielkanoc, od razu przychodzi mi do głowy babka, jednak na drugim miejscu widzę oczywiście mazurek. Obowiązkowo musi się on u nas pojawić na stole w Święta. Moim ulubionym jest kajmakowy, ale lubię go najpierw lekko przesmarować kwaśnym dżemem np. porzeczkowym. Taki dodatek bardzo dobrze równoważy słodkość kajmaku. Do tego ze dwie duże garści ulubionych bakalii - u mnie są to orzechy włoskie, płatki migdałów i rodzynki. Na górze pozostaje całość przyozdobić roztopioną czekoladą.
Składniki
Ilość: forma o wymiarach 35 x 25 cm
Kruche ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Dodatkowo
- 300 g kajmaku
- 2 czubate łyżki dżemu porzeczkowego
- 60 g płatków migdałów
- 60 g orzechów włoskich
- 60 g rodzynek sułtańskich
- ok. 4 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Mąkę, cukier, sól i masło umieścić w misce i razem wymieszać, siekając składniki nożem. Dodać żółtka oraz jogurt i szybko wyrobić malakserem lub ręcznie. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć rękami i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, odkroić troszkę do ozdoby brzegów, a resztę rozwałkować na taką wielkość, aby pokryło dno blachy. Z odłożonej części ciasta uformować wałeczki lub inny kształt i przykleić je, lekko dociskając do brzegów ciasta na mazurek. Ciasto wstawić ponownie do lodówki, na około 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Piec przez około 20 minut, do momentu aż się przyrumieni. Ciasto przestudzić.
Mazurek posmarować cienko dżemem, a następnie wyłożyć na niego kajmak. Wcześniej należy go lekko podgrzać, aby łatwiej się rozprowadzał. Na górze posypać mazurek bakaliami. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W tym celu należy umieścić ją w małej, metalowej miseczce i położyć ją na garnku z lekko gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wody). Poczekać aż czekolada się rozpuści, wymieszać i nabierając widelcem po trochu czekolady, ozdobić nią mazurek.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/12 mazurka
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 455 kcal | 432 kcal |
Białko | 7,9 g | 7,6 g |
Tłuszcz | 24,8 g | 23,6 g |
Węglowodany | 50,3 g | 47,84 g |