Marynowana feta
Dosłownie 5 minut pracy, a możecie mieć świetny dodatek do sałatki, czy też kanapki. Bardzo lubię sałatki z fetą, jednak kiedy dodatkowo jest ona zamarynowana z suszonymi pomidorami i ziołami, sałatka nabiera jeszcze lepszego smaku. Tak zamarynowana feta smakuje już inaczej po 24 godzinach, choć można poczekać nieco dłużej, aż przejdzie smakami. Do mojej fety dodałam zioła toskańskie ale polecam eksperymentować i oprócz suszonych pomidorów dodać do niej takie zioła na jakie macie akurat ochotę lub takie, które po prostu macie pod ręką. I kto wie, może uzyskacie jeszcze lepszy smak niż ten, który tu podałam! Wtedy koniecznie się podzielcie przepisem :)
Składniki
- 270 g fety
- 40 suszonych pomidorów
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół toskańskich
- ok. 20 listków bazylii
- 1 łyżeczka octu winnego
- oliwa z oliwek
- pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie
Ser feta pokroić w kostkę, a suszone pomidory na mniejsze, dowolne kawałki. Czosnek i bazylię drobno posiekać.
W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki poza oliwą i przełożyć je do słoiczka. Całość zalać oliwą. Dodać jej tyle, aby zakryła fetę. Odstawić na co najmniej 24 godziny. Słoik przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego!