Makron ze szpinakiem i kurczakiem
Czasami potrzebne są mi przepisy, które robi się szybko, a przy tym nie tracą one na smaku. Według mnie to danie właśnie do takich się zalicza. Wystarczy przesmażyć kurczaka, a następnie ugotować makaron. Gdy makaron się gotuje, my przygotowujemy błyskawicznie sos szpinakowy. Sos przygotowałam między innymi z wymieszanej pół na pół śmietany z jogurtem. Jeśli komuś nie zależy na ograniczaniu ilości kalorii, śmiało może użyć jedynie śmietany. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki
Ilość: 3 porcje
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 filety z kurczaka
- 300 g szpinaku baby
- 70 g sera feta
- 100 g śmietany 18%
- 100 g jogurtu naturalnego
- 20 g słonecznika
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić go solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Na patelni rozgrzać trochę oleju i przesmażyć na nim kurczaka.
Makaron ugotować al dente według czasu podanego na opakowaniu.
Kurczaka zdjąć z patelni. Rozgrzać na niej ponownie odrobinę oleju i dodać umyty szpinak wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz sokiem z cytryny. Szpinak dusić do momentu aż zmięknie. Następnie dodać śmietanę, jogurt, gałkę muszkatołową, ser feta i przesmażonego wcześniej kurczaka. Wszystko razem dusić około 5 minut lub do momentu aż konsystencja sosu będzie nam odpowiadać. Im dłużej będziemy go odparowywać, tym bardziej zrobi się gęsty. Całość doprawić solą i pieprzem.
Na sam koniec do sosu dodać ugotowany wcześniej makaron i dokładnie wymieszać. Na osobnej suchej patelni podprażyć chwilę słonecznik. Wykładać po porcji makaronu ze szpinakiem i kurczakiem na talerze, całość posypując dodatkowo słonecznikiem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 173 kcal | 616 kcal |
Białko | 11 g | 39,3 g |
Tłuszcz | 7,3 g | 26,1 g |
Węglowodany | 15,1 g | 53,9 g |