
Makaron ze szparagami, boczkiem i kurczakiem
Szkoda, że szparagi są tak krótko dostępne, bo z chęcią jadłabym je przez cały rok. Bez żadnych dodatków, ugotowane i jedynie lekko posolone... Uwielbiam tak przygotowane podjadać je na kolację. Ale świetnie smakują również z boczkiem! Jak nie próbowaliście tego połączenia to zachęcam ;) Obiad musi być nieco bardziej sycący, więc poza boczkiem, podałam je jeszcze z makaronem i kurczakiem. Całość wymieszałam z mleczkiem kokosowym, które podczas gotowania zgęstniało i obtoczyło składniki, nadając daniu nowego smaku. Polecam przepis!
Składniki
Ilość: 5 porcji
- 500 g szparagów
- 350 g fileta z kurczaka
- 400 g boczku wędzonego
- 400 g dowolnego makaronu
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i posypać rozmarynem, solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać mięso. Smażyć je przez około 6 minut, obracając co jakiś czas. Po tym czasie przełożyć je do miseczki.
Szparagi umyć i odłamać ich twarde, białe końce. Pokroić każdą z nich na 3 - 4 części. Z boczku odkroić tłustą skórę i pokroić w małą kostkę. Dodać go na patelnie i przesmażyć 3 minuty. Następnie dołożyć szparagi całość smażyć kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając. Całość przykryć i dusić kolejne 5 minut.
W między czasie ugotować w lekko osolonej wodzie makaron, według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
Na patelnię dodać czosnek drobno pokrojony i przesmażyć jeszcze minutę, dodać wcześniej usmażonego kurczaka oraz ugotowany makaron. W całość wmieszać mleczko kokosowe i mieszając gotować przez 2 minuty, aż mleczko zgęstnieje. Na koniec można jeszcze danie doprawić solą i pieprzem. Gotowe!
Smacznego :)