Makaron zapiekany z kiełbasą, papryką i fasolą
Przepis na to danie zalegał na moim komputerze już od grudnia zeszłego roku. Obecnie mam słaby dostęp do kuchni w moim mieszkaniu, więc sięgam po przepisy, które przygotowałam sobie jakiś czas temu ;) Makaron zapiekany z dowolnymi składnikami zawsze będzie smakował dobrze! Lubię takie proste dania, gdzie można wymieszać generalnie dowolne składniki, a następnie je zapiec w jakimś sosie, z warstwą startego sera u góry. Tym razem do makaronu dodałam ostrą kiełbasę, czerwoną paprykę i fasolę, a następnie wmieszałam sos pomidorowy. Lubicie takie makaronowe zapiekanki :)?
Składniki
Ilość: 4 porcje
- 300 g makaronu pełnoziarnistego penne
- ok. 200 g ostrej kiełbasy węgierskiej
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 100 g czerwonej fasoli
- 100 g lub więcej dowolnego sera (u mnie ser morski)
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżka posiekanych liści bazylii
- sól, pieprz kolorowy do smaku
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente lub nawet krócej. Następnie odcedzić i przełożyć do formy do zapiekania.
Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Umytą paprykę pokroić w paski. Dodać składniki do makaronu wraz z pokrojoną na plasterki kiełbasą i fasolą.
Cząber i kolendrę rozetrzeć w moździerzu, a następnie wymieszać w garnuszku wraz z pomidorami, koncentratem pomidorowym i posiekanymi liśćmi bazylii. Całość doprawić solą oraz pieprzem kolorowym i zalać sosem pozostałe składniki umieszczone w formie do zapiekania.
Zapiekankę makaronową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec przez około 15 - 20 minut. Przed podaniem można porcje udekorować liśćmi bazylii.
Smacznego!