
Makaron z sosem brokułowym i gotowanym kurczakiem
Dziś podaję prosty przepis na zdrowy obiad. Razowy makaron obtoczony w sosie brokułowym, który bardzo konsystencją i sposobem przygotowania przypomina pesto, więc można przyjąć, że jest to pesto z brokuła. Jakąkolwiek by mu nazwę nie nadać, smakuje bardzo dobrze w towarzystwie gotowanego kurczaka i makaronu. Bardzo fajny sposób na przemycenie do obiadu brokuła. Danie wyszło pyszne i zdrowe. Polecam!
Składniki
Ilość: 5 dużych porcji
Do kurczaka
- 4 filety z kurczaka
- 1 liść laurowy
- 3 ziarnka pieprzu czarnego
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 1 gałązka rozmarynu
- płaska łyżeczka soli
Na sos brokułowy
- 1 duży brokuł
- 60 g sera cheddar
- 50 g orzechów włoskich
- ok. 7 listków bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz
Dodatkowo
- 500 g makaronu lub mniej
- orzechy włoskie do posypania
Przygotowanie
Kurczaka oczyścić. Do garnka nalać 1,5 l wody, dodać filety z kurczaka, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, rozmaryn, sól i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 40 minut, do miękkości. Po tym czasie kurczaka odcedzić i pokroić na małą kostkę.
Brokuła umyć i podzielić na różyczki. W osobnym garnku zagotować wodę i wrzucić na nią różyczki brokuła. Gotować przez około 3 minuty.
Do miski dodać ugotowanego brokuła, orzechy włoskie, ser pokrojony w mniejszą kostkę, bazylię i czosnek. Całość zmiksować przy użyciu blendera. Dodać oliwę, pieprz, sól i ponownie zmiksować na niemalże gładką pastę.
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, po czym przełożyć go na durszlak i szybko do garnka, tak aby zostało trochę wody, w której się gotował.
W garnku lub misce wymieszać makaron, kurczaka i sos brokułowy, tak aby sos dokładnie oblepił makaron. Wyłożyć porcję makaronu na talerze i przyozdobić orzechami włoskimi.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 139 kcal | 637 kcal |
Białko | 9,7 g | 44,3 g |
Tłuszcz | 4,1 g | 18,8 g |
Węglowodany | 15,3 g | 69,9 g |