Makaron z masłem orzechowym, mleczkiem kokosowym, papryką i groszkiem
Jak u mnie w domu stoi masło orzechowe, to nie potrafię koło niego przejść obojętnie... Co wejdę do kuchni to go wyjadam samo łyżką ze słoika albo jem na kanapkach z dodatkiem dżemu. Korzystając więc z tego, że jeszcze nie zjadłam go całego, zrobiłam z niego sos z dodatkiem sosu sojowego i mleczka kokosowego. Następnie wmieszałam go w makaron wraz z wcześniej podsmażonymi i doprawionymi na ostro paprykami i groszkiem. Jak to smakowało przekonajcie się sami ;)
Składniki
Ilość: 4 porcje
- 400 makaronu razowego świderki
- 100 g groszku mrożonego
- 2 papryki czerwone
- 1/2 cytryny
- 4 czubate łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 małe garści orzeszków ziemnych
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Papryki dokładnie umyć i pokroić w paseczki oraz wrzucić je na małą patelnię z rozgrzanym olejem. Dodać chili, słodką paprykę, sok wyciśnięty z cytryny oraz sól i pieprz. Dusić do miękkości papryki, około 8 - 10 minut. Po tym czasie dodać groszek i dusić jeszcze około 3 minuty.
W garnku ugotować makaron al dente według wskazówek na opakowaniu.
W małym rondelku wymieszać ze sobą masło orzechowe, sos sojowy, mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie sól oraz pieprz. Całość można lekko podgrzać, ale nie zagotowywać.
Makaron odcedzić na durszlaku i wmieszać w niego warzywa z patelni oraz sos z masła orzechowego i mleczka kokosowego.
Gotowe porcje posypać orzeszkami ziemnymi, które można wcześniej podprażyć.
Smacznego :)