Makaron z dynią, boczkiem i groszkiem
Rozsmakowałam się w dyni, więc spodziewajcie się więcej przepisów z tym składnikiem :) Dziś prezentuję makaron do którego dodałam podsmażoną z boczkiem dynię oraz groszek. Myślę, że w przepisie tym możecie zastąpić makaron ryżem, a całość również będzie się dobrze komponowała.
Składniki
Ilość: 4 porcje
- dynia o wadze ok. 1,5 kg
- ok. 200 g boczku wędzonego
- 1/2 puszki groszku
- 300 g makaronu pappardelle
- szczypta imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Dynię przekroić na pół, a następnie wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na około 45 minut, do momentu aż lekko zmięknie. Dzięki temu będzie nam ją łatwiej obrać i pokroić.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią boczek pokrojony w drobną kostkę. Smażyć z każdej strony aż się zarumieni, przez ok. 10 minut. Podpieczoną dynię pokroić w kostkę i dodać do boczku. Doprawić imbirem, słodką papryką, gałką muszkatołową, rozmarynem oraz solą i pieprzem. Całość dusić na małym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać groszek i przemieszać.
Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu.
Na ugotowaną porcję makaronu nakładać dynię z boczkiem i groszkiem. Ewentualnie skropić całość jeszcze oliwą, choć nie jest to konieczne.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 98 kcal | 544 kcal |
Białko | 3,4 g | 18,9 g |
Tłuszcz | 4,9 g | 27,3 g |
Węglowodany | 11,1 g | 61,9 g |