Makaron z dynią, boczkiem i groszkiem

Makaron z dynią, boczkiem i groszkiem

Rozsmakowałam się w dyni, więc spodziewajcie się więcej przepisów z tym składnikiem :) Dziś prezentuję makaron do którego dodałam podsmażoną z boczkiem dynię oraz groszek. Myślę, że w przepisie tym możecie zastąpić makaron ryżem, a całość również będzie się dobrze komponowała.

Składniki

Ilość: 4 porcje

  • dynia o wadze ok. 1,5 kg
  • ok. 200 g boczku wędzonego
  • 1/2 puszki groszku
  • 300 g makaronu pappardelle
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowywanie makaronu z dynią, boczkiem i groszkiem 1Przygotowywanie makaronu z dynią, boczkiem i groszkiem 2

Przygotowanie

Dynię przekroić na pół, a następnie wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na około 45 minut, do momentu aż lekko zmięknie. Dzięki temu będzie nam ją łatwiej obrać i pokroić.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią boczek pokrojony w drobną kostkę. Smażyć z każdej strony aż się zarumieni, przez ok. 10 minut. Podpieczoną dynię pokroić w kostkę i dodać do boczku. Doprawić imbirem, słodką papryką, gałką muszkatołową, rozmarynem oraz solą i pieprzem. Całość dusić na małym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać groszek i przemieszać.

Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu.

Na ugotowaną porcję makaronu nakładać dynię z boczkiem i groszkiem. Ewentualnie skropić całość jeszcze oliwą, choć nie jest to konieczne.

Smacznego!

Gotowy makaron z dynią, boczkiem i groszkiem 1Gotowy makaron z dynią, boczkiem i groszkiem 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 98 kcal 544 kcal
Białko 3,4 g 18,9 g
Tłuszcz 4,9 g 27,3 g
Węglowodany 11,1 g 61,9 g