Makaron z cytrynowym kurczakiem i cukinią
Dziś przygotowałam dla Was przepis na szybkie, proste, cytrynowe danie. Znajdziemy tu makaron, kurczaka doprawionego sokiem z cytryny, tymiankiem i oregano oraz cukinię wraz ze skórką z cytryny. W całość wmieszałam jeszcze serek wiejski. Danie w smaku wyszło dość orzeźwiające za sprawą cytryny i bardzo sycące dzięki makaronowi. Cały obiad powstał dość spontanicznie, ale wyszło bardzo smacznie, toteż zapraszam po przepis!
Składniki
Ilość: 3 porcje
- 200 g dowolnego makaronu
- 2 filety z kurczaka
- 500 g serka wiejskiego
- 1 cukinia
- 1 mała cebula
- 1 cytryna
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- trochę szczypiorku
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać go z posiekanym tymiankiem, oregano oraz sokiem z cytryny. Odstawić na minimum 30 minut.
Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu.
Rozgrzać patelnię z około 2 łyżkami oleju i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać kurczaka i obsmażyć go krótko z każdej strony. Połówkę cytryny dokładnie umyć i zetrzeć z niej skórkę (tylko żółtą część). Dodać ją wraz z umytą i pokrojoną w kostkę cukinią do kurczaka. Całość posolić i popieprzyć. Danie dusić około 5 minut pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze kilka minut, tak aby odparował nadmiar wody. Na sam koniec wmieszać w całość serek wiejski oraz ugotowany makaron. Ewentualnie doprawić jeszcze solą.
Przed podaniem udekorować każdą porcję posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 120 kcal | 610 kcal |
Białko | 10,6 g | 53,9 g |
Tłuszcz | 3,4 g | 17,3 g |
Węglowodany | 11,5 g | 58,3 g |