
Makaron z cukinią, pomidorkami i łososiem z grilla
Kolejna propozycja na danie z grilla. Tym razem przygotowałam łososia, którego doprawiłam jedynie solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podałam go z pomidorkami koktajlowymi, cukinią i zielonym makaronem. Łosoś wyszedł bardzo delikatny w smaku i razem z warzywami i makaronem tworzy naprawdę pyszne danie. Jeśli nie macie możliwości równocześnie robić grilla i gotować makaronu. Przewieźcie makaron na miejsce pikniku np. w pojemniku termicznym.
Składniki
Ilość: 3 porcje
- 250 g makaronu pappardelle ze szpinakiem
- Ok. 300 g filetu z łososia
- 10 g masła
- 1/2 cytryny
- Ok. 15 pomidorków koktajlowych
- 1/2 małej cukinii
- 2 łyżki posiekanego drobno koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Sól morska i świeżo zmielony pieprz
Do podania
- cytryna pokrojona na ćwiartki
Przygotowanie
Pomidorki koktajlowe i cukinię umyć. Pomidorki poprzekrawać na połówki, a cukinie w plastry, a następnie w ćwiartki. Zawinąć cukinię w folię aluminiową i grillować na rozpalonym grillu przez ok. 15 - 20 minut, do miękkości. Pomidorki również zawinąć w folię i grillować ok. 10 minut.
Filet z łososia położyć skórą do dołu na folii aluminiowej, o takiej wielkości aby dało się go w nią zawinąć. Doprawić go solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z 1/4 cytryny. Dać na niego masło i zawinąć folię. Położyć fileta na rozgrzanym grillu. Grillować go ok. 10 - 15 minut. Można w między czasie łososia obrócić na drugą stronę.
Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, następnie odcedzić go niedokładnie na durszlaku i z powrotem przerzucić do garnka. Dodać oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek oraz sok wyciśnięty z 1/4 cytryny. Całość wymieszać.
Do makaronu dodać pomidorki, cukinię i łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Wszystko wymieszać. Podawać z ćwiartkami cytryny.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 164 kcal | 614 kcal |
Białko | 8,9 g | 33,4 g |
Tłuszcz | 6,3 g | 23,5 g |
Węglowodany | 17,5 g | 65,6 g |