Makaron z brokułami, marchewkami, pietruszkami, korniszonami i mięsem
Łatwe danie, którego jakoś szczególnie nie planowałam, jednak wyszło smacznie i warto go wypróbować. Danie doprawiłam kilkoma ostrzejszymi przyprawami, co nadało mu nieco charakteru ;) Ważne, aby mięso wieprzowe zamarynować wieczorem poprzedniego dnia, tak żeby w dniu smażenia i jedzenia było bardziej aromatyczne. Oprócz mięsa do smażenia dodałam marchewki oraz pietruszki pokrojone w kosteczkę, a także brokuła kiedyś przeze mnie nielubianego, a obecnie to chyba jedno z moich ulubionych warzyw. Pod sam koniec przygotowywania obiadu postanowiłam dorzucić jeszcze korniszony, co okazało się dobrym pomysłem.
Składniki
Ilość: 4 porcje
- 600 g szynki wieprzowej bez kości
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 brokuła
- 7 małych korniszonów
- 400 g makaronu lub mniej
- 4 czubate łyżki naturalnego gęstego jogurtu
- kostka imbiru (ok. 3 x 3 cm)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki kruszonego chili jalapeno
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Dzień wcześniej zamarynować mięso. W tym celu pokroić je w małą kostkę, a następnie wymieszać wraz z imbirem startym na tarce, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, kolendrą, rozmarynem, chili jalapeno, gałką muszkatołową, sosem sojowym, olejem oraz solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia rozgrzać suchą patelnię i dodać na nią mięso wieprzowe wraz z przyprawami i olejem. Podsmażyć je z każdej strony, w sumie przez około 10 minut.
Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w małą kosteczkę. Dodać je do mięsa i smażyć całość kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając wszystko.
Brokuła umyć, podzielić na różyczki, a kolejno na jeszcze mniejsze kawałki. Dodać na patelnię do mięsa i pozostałych warzyw. Dusić potrawę przez następne 10 minut, 2 minuty przed końcem dodając pokrojone w kosteczkę korniszony. Całość doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu, po czym go odcedzić.
Gdy upewnimy się, że warzywa i mięso są miękkie, można wykładać jedzenie na talerze. Na dno talerza wykładać makaron, a na górę mięso z warzywami. Na każdy talerz dodać jeszcze po czubatej łyżce gęstego jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 153 kcal | 650 kcal |
Białko | 10,6 g | 45 g |
Tłuszcz | 4,9 g | 20,7 g |
Węglowodany | 15,7 g | 66,9 g |