Makaron z brokułami, boczkiem i pieczarkami
W momencie, gdy w naszym kraju wita jesień, często nachodzi mnie ochota na dania z makaronami. Czasami do makaronu dodawałam śmietanę, która po gotowaniu fajnie gęstniała, oblepiając makaron. Ostatnio jednak znajoma podsunęła mi pomysł, aby dodać mleko, które również zgęstnieje. Przyznam szczerze że nie myślałam, że naprawdę zgęstnieje wystarczająco mocno, a jednak! Świetna i znacznie mniej tucząca alternatywa dla śmietany. Makaron podałam z boczkiem, który według mnie nadaje całości idealnego smaku oraz pieczarkami i zdrowym brokułem. Polecam!
Składniki
Ilość: 3 - 4 porcje
- 300 g makaronu spaghetti razowego lub innego
- 250 g wędzonego boczku
- 1/2 brokuła
- 150 g pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- trochę koperku do posypania dania
- 2 - 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Z boczku odkroić i wyrzucić tłustą skórę. Następnie pokroić go w małą kostkę i położyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć około 7 minut. W międzyczasie obrać cebulę i pieczarki. Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki w plasterki, po czym dodać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić pod przykryciem przez kolejne 7 - 8 minut.
Brokuła podzielić na różyczki a następnie pokroić na malutkie kawałki. Dodać na patelnię i smażyć jeszcze około 4 minuty.
Makaron wrzucić do gotującej się osolonej wody i ugotować go al dente, czyli przez około 8 minut lub nawet krócej, bo jeszcze będzie gotował się w mleku. Po tym czasie odcedzić.
Do garnka przełożyć usmażone na patelni składniki, ugotowany makaron oraz całość zalać mlekiem wymieszanym z gałką muszkatołową. Doprawić jeszcze trochę solą oraz pieprzem i zagotować. Od momentu, gdy mleko się zagotuje, całość mieszając gotować aż do zgęstnienia mleka, przez około 4 minuty.
Gotowy makaron z brokułami, boczkiem i pieczarkami wykładać na talerze. Dla dekoracji i dodatkowego smaku posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/4 całości
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 173 kcal | 619 kcal |
Białko | 6 g | 21,5 g |
Tłuszcz | 9,2 g | 33 g |
Węglowodany | 15,7 g | 56,4 g |