Łosoś z salsą z awokado i kaki oraz kaszą orkiszową
Dawno nie było na blogu przepisu z udziałem ryby. Łososia mogłabym jeść prawie codziennie i zawsze przygotowuję go w taki sam sposób, czyli posypuję solą i pieprzem, a następnie skrapiam sokiem z limonki lub cytryny. Według mnie nic więcej nie potrzeba, aby go doprawić. Dzisiejsza jego wersja podana została z kolorową salsą, do której przede wszystkim dodałam awokado oraz kaki. Jednak nie zabrakło miejsca również dla pomidorów i zielonej cebulki, a całość doprawiłam ostrym tabasco i ziołami toskańskimi. Do takiego obiadu miałam okazję chyba pierwszy raz spróbować kaszy orkiszowej. Jako że kaszę gryczaną lub jaglaną bardzo lubię, nie miałam wątpliwości, że i ta mi posmakuje. W dodatku jej właściwości zachęcają do spożycia. Między innymi zawiera dużą porcję białka wpływającego pozytywnie na mięśnie, błonnika poprawiającego trawienie oraz tłuszcze nienasycone obniżające cholesterol. Wyszło zatem zdrowe i pyszne danie. Zachęcam do wypróbowania ;)
Składniki
Ilość: 3 porcje
- filet z łososia
- 200 g kaszy orkiszowej
- 1 awokado
- 1 owoc kaki
- 2 pomidory
- 1 zielona cebulka
- 1 limonka
- 2 łyżeczki tabasco lub do smaku
- 1 łyżeczka ziół toskańskich
- trochę oleju do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i położyć na nim, skórą do dołu, filet z łososia. Posypać go solą i pieprzem oraz polać sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Przykryć patelnię przykrywką i dusić łososia przez około 10 minut. Po 8 minutach można już sprawdzić, czy łosoś się łatwo dzieli i jest już w środku przesmażony.
Awokado przekroić na pół, pozbyć się pestki i obrać. Pokroić go w małą kostkę i wymieszać z sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pozbyć się pestek, nie musi być dokładnie. Kaki również obrać i wraz z pomidorami pokroić na małą kostkę, a następnie wymieszać z awokado. Do salsy dodać jeszcze posiekaną cebulkę zieloną, zioła toskańskie, sól, pieprz oraz tabasco. Dokładnie wymieszać.
Łososia podzielić na 3 części i wyłożyć na talerze z porcjami kaszy orkiszowej oraz kolorowej salsy.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 119 kcal | 609 kcal |
Białko | 6,1 g | 31,3 g |
Tłuszcz | 4,7 g | 24,2 g |
Węglowodany | 12,6 g | 64,7 g |