Letnia sałatka z awokado, brzoskwiniami, granatem i serem
Pyszna letnia sałatka, w której mieszają się różne smaki. Słodka brzoskwinia i miód, słodko-kwaśna pomarańcza i granat, a do tego ser pleśniowy, który ma swój charakterystyczny, lekko pikantny, słony posmak. Dodam, że przygotowuje się ją błyskawicznie, dlatego będzie dobrym wyborem na obiad, gdy za oknem upał, a my nie mamy ochoty stać godzinami w kuchni. Sięgnijcie po składniki i już w ciągu 15 minut będziecie delektować się pełną witamin sałatką ;)
Składniki
Ilość: 2 porcje
- 2 garści mieszanki sałat (ok. 70 g)
- 1 duża garść szpinaku (ok. 35 g)
- 100 g sera pleśniowego gorgonzola
- 4 brzoskwinie paraguayo (ufo)
- 1 awokado
- 1/2 granatu
- 1/2 soczystej pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu płynnego
Przygotowanie
Mieszankę sałat i szpinak dokładnie umyć i wymieszać razem, po czym rozłożyć po połowie na dwóch talerzach. Awokado przekroić na pół, pozbyć się pestki i obrać. Każdą połówkę pokroić na ok. 5 plastrów i wyłożyć na talerze. Brzoskwinie obrać, usunąć pestki i pokroić na średniej wielkości kawałki. Wyłożyć owoce na talerzach, na wcześniejszych składnikach. Połówkę granatu porozrywać na kawałki, tak aby łatwiej wyjmowało się pestki. Obie porcje sałatki przyozdobić pestkami granatu i na górę każdej z nich dodatkowo wycisnąć sok z pomarańczy i polać je lekko miodem.
Smacznego!
![
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 96 kcal | 442 kcal |
Białko | 3,4 g | 15,5 g |
Tłuszcz | 5,4 g | 25 g |
Węglowodany | 9,8 g | 456 g |