Leczo
Rodzice wrócili z wakacji na Węgrzech i przywieźli pyszną, lekko ostrą, wędzoną kiełbasę węgierską. W tym wypadku nie mogło obyć się bez przygotowania lecza. W zastępstwie możecie jednak użyć dowolnej, polskiej wędzonej kiełbasy. Do przygotowania tego dania potrzebna jest bardzo mała ilość składników, a z przypraw użyłam jedynie soli, pieprzu i słodkiej papryki, ponieważ kiełbasa nadaje już idealnego smaku. Jeśli jednak ktoś użyje do przygotowania lecza kiełbasy łagodniejszej w smaku, proponuję dodać trochę ostrej papryki.
Składniki
Ilość: 6 porcji
- 800 g węgierskiej kiełbasy
- 5 dużych czerwonych papryk
- 2 duże cebule
- 3 puszki pomidorów w kawałkach
- 1 duża łyżka słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Kiełbasę pokroić w plastry. Rozgrzać dużą patelnię, na którą można dodać olej i wrzucić kiełbasę. Lekko podsmażyć, przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
Papryki umyć, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę, w krótkie paski lub na inny kształt. Cebule obrać i pokroić w pół talarki. Dodać papryki i cebule do wcześniej podsmażonej kiełbasy. Całość doprawić słodką papryką i dusić do miękkości warzyw, przez około 15 minut.
Wlać na patelnię pomidory z puszki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Całość doprowadzić do wrzenia, doprawić solą oraz pieprzem i podawać na ciepło. My jedliśmy leczo ze świeżym chlebem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 127 kcal | 694 kcal |
Białko | 6,6 g | 36,1 g |
Tłuszcz | 9,6 g | 52,6 g |
Węglowodany | 3,2 g | 17,3 g |