Lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Danie to chyba najbardziej mi się kojarzy z kotem Garfieldem, bo o ile dobrze pamiętam to był jego ulubiony przysmak. Nie dziwię się mu, w końcu jak można nie lubić lasagne! Przeliczając kalorie wiem już też, czemu wyglądał on w kreskówce tak, a nie inaczej ;) No ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić, prawda? Podaję dziś klasyczny przepis, jaki u mnie jest wykorzystywany w domu. Płaty lazanii przekładane na przemian z czerwonym od passaty pomidorowej sosem, wraz z mielonym mięsem oraz sosem beszamelowym będącym połączeniem masła, mąki i mleka. Dodam jeszcze, że zawsze kiedy przygotowywałam lasagne, to najpierw płaty makaronu krótko gotowałam w wodzie, robiąc sobie tym sposobem dodatkową robotę... Jeśli ktoś tak jak ja nie wie, to zaznaczam, że wcale nie jest to potrzebne. Wystarczy aby sos był trochę bardziej wodnisty, a makaron się w nim ugotuje. Polecam przepis!
Składniki
Ilość: 6 porcji
- ok. 550 g mięsa mielonego (u mnie zmielona szynka wieprzowa)
- 16 - 17 płatów lasagne
- 1 słoik passaty pomidorowej(700 g)
- 1 papryka czerwona
- 2 szalotki
- 80 g sera cheddar
- 3 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- listki bazylii do dekoracji
- ok. 250 ml wody
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Sos beszamelowy
- 60 g masła
- 60 g mąki pszennej
- ok. 600 ml mleka
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Szalotki oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić w kostkę, po czym wrzucić na rozgrzany uprzednio na patelni olej i zeszklić. Dodać zmielone mięso i przesmażyć je z każdej strony. Po około 10 minutach dołożyć wcześniej umytą i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć całość jeszcze 5 minut.
Do składników na patelni dodać koncentrat pomidorowy, passatę, wodę oraz słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Gotować przez około 20 minut. Sos powinien nieco odparować, ale nie za mocno, aby dzięki wilgotności zmiękły nam płaty lasagne. Na koniec skosztować i ewentualnie jeszcze doprawić.
W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło, zmniejszyć ogień i dodać mąkę oraz energicznie mieszając smażyć przez około 2 minuty. Kolejno rondel zdjąć z palnika, dodać szklankę mleka, gałkę muszkatołową i ponownie gotować, mieszając energicznie, aż sos zgęstnieje. Wlać pozostałe mleko, nadal mieszać i gotować, aż lekko zgęstnieje (struktura powinna być nieco gęstsza od śmietany). Na końcu doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Formę o wymiarach 30 x 20 cm wysmarować cienką warstwą masła. Na samo dno chochlą nałożyć ok. 1/5 sosu beszamelowego. Na niego układać płaty lasagne, tak by do siebie przylegały. Następnie znów sos beszamelowy rozprowadzić po całej powierzchni makaronu, a na niego około 1/3 sosu z mięsem mielonym. Kolejno wykładamy płaty lasagne, sos beszamelowy, sos z mięsem i czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, z tym że przy ostatnim razie na górę już nie wykładamy sosu z mięsem, a w zamian całość posypujemy startym na małych oczkach serem cheddar.
Formę wstawić do piekarnika i piec danie przez 45 minut w 180⁰C. W trakcie można przykryć całość folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekła.
Po wyjęciu z piekarnika, odstawić lazanię na około 5 - 7 minut. Następnie kroić ją na porcje, przyozdabiając liśćmi świeżej bazylii.
Smacznego :)
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 221 kcal | 585 kcal |
Białko | 13 g | 34,6 g |
Tłuszcz | 9,5 g | 25,2 g |
Węglowodany | 20,2 g | 53,6 g |