Kurczak z suszonymi śliwkami oraz sałatka z pora
Na zrobienie kurczaka z piekarnika potrzeba nieco więcej czasu oczekiwania niż na takiego przygotowanego z patelni. Jednak myślę, że poświęcony czas się opłaca :) Kurczak wychodzi soczysty i lekko słodkawy za sprawą śliwek, a z drugiej strony wyczuwalny jest lekko ostry smak dzięki dodanym przyprawom. Podałam do niego pyszną orzeźwiającą sałatkę z porów. Idealne danie na niedzielę!
Składniki
Ilość: 5 porcji
Na kurczaka ze śliwkami
- 1400 g kurczaka z kośćmi (udka, podudzia)
- 70 g suszonych śliwek pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 2 duże łyżki miodu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Szczypta chili
- 3 łyżki oleju (użyłam ryżowego)
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta pieprzu
Na sałatkę z pora
- 3 pory (tylko białe części)
- 200 g kukurydzy konserwowej
- Mała garść listków natki pietruszki
- 1/4 czerwonej papryki
- 100 g jogurtu
- 100 g majonezu (użyłam light)
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Kurczak z suszonymi śliwkami
Przygotować marynatę. W tym celu pokrojone śliwki zalać winem. Dodać miód, słodką paprykę, imbir, kurkumę, gałkę muszkatołową, chilli. Całość odstawić na ok. 20 minut.
Skórę kurczaka lekko ponacinać nożem. Do marynaty dodać olej, sól i pieprz, a następnie zalać nią kawałki kurczaka wyłożone uprzednio na blaszce do pieczenia. Marynatę wetrzeć dokładnie rękami w mięso.
Cebulę pokroić w półkrążki, a czosnek drobno posiekać i dodać do kurczaka. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki (minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc).
Po tym czasie kurczaka piec w piekarniku w temperaturze 180⁰C przez 50 minut, z funkcją grillowania, pod folią aluminiową lub przykrywką, co jakiś czas obracając. Następnie dodać paprykę pokrojoną w plasterki i piec kolejne 20 minut pod folią aluminiową. Na sam koniec zdjąć folię, wyłączyć funkcję grillowania i podpiec danie jeszcze przez ok. 15 minut.
Sałatka z pora
Pora umyć, pokroić na talarki i sparzyć. W tym celu wrzucić go do gotującej się wody na 2 – 3 minuty. Następnie odsączyć z wody i przestudzić. Po tym czasie dodać do niego pokrojoną drobno paprykę, poszatkowaną pietruszkę oraz kukurydzę. W całość wmieszać majonez i jogurt. Dodać pieprz i sól według uznania. Podawać z ciepłym kurczakiem ze śliwkami, innym mięsem lub po prostu z chlebem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = pieczony kurczak wraz z sałatką z pora
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 140 kcal | 655 kcal |
Białko | 7,6 g | 35,5 g |
Tłuszcz | 8,1 g | 37,8 g |
Węglowodany | 8,4 g | 39,4 g |