Kurczak z ananasem i pomidorem
Prosty i bardzo łatwy przepis, szybki w przygotowaniu. Dzięki ananasowi danie nabiera słodkawego smaku. Ze względu na brak sosu, potrawa jest bardzo lekka. Kurczaka podałam z ryżem ale myślę, że równie dobrze będzie smakował w bułce pita lub tortilli.
Składniki
Ilość: 2 porcje
- 2 filety z kurczaka
- 4-5 plastrów ananasa wraz z syropem z puszki
- 1 pomidor
- 1/2 limonki
- 1 - 1 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól morska do smaku
Do podania
- Ryż basmati
Przygotowanie
Do miseczki wlać syrop z ananasa, z puszki. Dodać curry, imbir, słodką paprykę, kolendrę, sok wyciśnięty z połowy limonki oraz oliwę. Całość wymieszać.
Kurczaka oczyścić i pokroić w niewielką kostkę, a następnie dodać do wcześniej wymieszanych przypraw. Odstawić na ok. 30 minut. Całą zawartość miseczki wrzucić na rozgrzaną patelnię, posolić i obsmażyć kurczaka z każdej strony na dużym ogniu przez ok. 2-3 minuty.
W międzyczasie pokroić ananasa na małe kawałki i dodać go na patelnię do mięsa. Od tego momentu smażyć wszystko na patelni na małym ogniu, pod przykryciem do czasu aż kurczak się przepiecze, a ananas zmięknie (ok. 7 minut).
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Pod koniec smażenia kurczaka, dodać pomidora na patelnię i wszystko razem przemieszać.
Podawać z ugotowanym ryżem.
Wartość odżywcza
Bez dodatku ryżu
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 79 kcal | 354 kcal |
Białko | 9,9 g | 44,4 g |
Tłuszcz | 1,4 g | 6,2 g |
Węglowodany | 6,9 g | 30,7 g |