Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

Jeśli gustujecie w potrawach z kuchni indyjskiej, to kurczak tikka masala zdecydowanie Wam posmakuje, mimo że danie to prawdopodobnie pochodzi z Wielkiej Brytanii. Kurczaka najpierw marynujemy w jogurcie z przyprawami, następnie obsmażamy i gotujemy w sosie pomidorowym, dzięki czemu wychodzi on miękki i soczysty. Potrawa ta powinna mieć pikantny smak, ale wiadomo, że ilość papryczek chili można dodać według własnych upodobań. Moja wyszła jedynie z lekką nutą ostrości. Mojego kurczaka tikka masala podałam z ryżem, ale możecie podać go też z chlebkiem naan, który maczany w sosie smakuje wyśmienicie. Zachęcam do wypróbowania przepisu ;)

Składniki

Ilość: 6 porcji

Kurczak

  • 6 filetów z kurczaka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól do smaku

Sos

  • 3 puszki pomidorów w kawałkach
  • 1 cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 3 suszone papryczki chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ok. 4 łyżki soku wyciśniętego z limonki
  • 200 g śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo

  • świeża kolendra
  • ryż basmanti/chlebki naan

Przygotowanie kurczaka tikka masala 1Przygotowanie kurczaka tikka masala 2

Przygotowanie

Kurczaka pokroić w większą kostkę. W miseczce wymieszać jogurt ze wszystkimi przyprawami (wraz z solą i pieprzem), zalać marynatą kurczaka i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Na patelni rozgrzać oliwę i krótko przesmażyć na niej kurczaka z każdej strony.

W garnku rozgrzać olej. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, garam masalę, imbir oraz słodką paprykę. Mieszając energicznie przesmażyć przyprawy około minutę. Dodać sok z limonki i cebulę pokrojoną w kostkę. Przesmażyć kolejną minutę, a następnie całość zalać pomidorami oraz dodać wcześniej przesmażonego kurczaka i suszone papryczki chili (wyjęłam z nich wcześniej pestki). Dodać sól i pieprz. Całość gotować przez około 15 - 20 minut, aż sos się lekko zagęści. Na sam koniec wmieszać cukier.

Wyłączyć ogień pod garnkiem i dodać śmietanę. Robimy to tak, że do śmietany w miseczce dodajemy po łyżce sosu, po każdym dodaniu łyżki mieszając. Dopiero potem przelewamy tak wymieszaną śmietanę z częścią sosu do garnka z kurczakiem.

Kurczaka tikka masala podajemy z chlebkiem naan lub z ryżem, przyozdobionego świeżą kolendrą.

Smacznego!

Gotowy kurczak tikka masala 1Gotowy kurczak tikka masala 2

Gotowy kurczak tikka masala 3Gotowy kurczak tikka masala 4