Kurczak tikka masala
Jeśli gustujecie w potrawach z kuchni indyjskiej, to kurczak tikka masala zdecydowanie Wam posmakuje, mimo że danie to prawdopodobnie pochodzi z Wielkiej Brytanii. Kurczaka najpierw marynujemy w jogurcie z przyprawami, następnie obsmażamy i gotujemy w sosie pomidorowym, dzięki czemu wychodzi on miękki i soczysty. Potrawa ta powinna mieć pikantny smak, ale wiadomo, że ilość papryczek chili można dodać według własnych upodobań. Moja wyszła jedynie z lekką nutą ostrości. Mojego kurczaka tikka masala podałam z ryżem, ale możecie podać go też z chlebkiem naan, który maczany w sosie smakuje wyśmienicie. Zachęcam do wypróbowania przepisu ;)
Składniki
Ilość: 6 porcji
Kurczak
- 6 filetów z kurczaka
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka garam masala
- olej do smażenia
- pieprz, sól do smaku
Sos
- 3 puszki pomidorów w kawałkach
- 1 cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 3 suszone papryczki chili
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ok. 4 łyżki soku wyciśniętego z limonki
- 200 g śmietany 18 %
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- świeża kolendra
- ryż basmanti/chlebki naan
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w większą kostkę. W miseczce wymieszać jogurt ze wszystkimi przyprawami (wraz z solą i pieprzem), zalać marynatą kurczaka i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzać oliwę i krótko przesmażyć na niej kurczaka z każdej strony.
W garnku rozgrzać olej. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, garam masalę, imbir oraz słodką paprykę. Mieszając energicznie przesmażyć przyprawy około minutę. Dodać sok z limonki i cebulę pokrojoną w kostkę. Przesmażyć kolejną minutę, a następnie całość zalać pomidorami oraz dodać wcześniej przesmażonego kurczaka i suszone papryczki chili (wyjęłam z nich wcześniej pestki). Dodać sól i pieprz. Całość gotować przez około 15 - 20 minut, aż sos się lekko zagęści. Na sam koniec wmieszać cukier.
Wyłączyć ogień pod garnkiem i dodać śmietanę. Robimy to tak, że do śmietany w miseczce dodajemy po łyżce sosu, po każdym dodaniu łyżki mieszając. Dopiero potem przelewamy tak wymieszaną śmietanę z częścią sosu do garnka z kurczakiem.
Kurczaka tikka masala podajemy z chlebkiem naan lub z ryżem, przyozdobionego świeżą kolendrą.
Smacznego!