
Kurczak curry
Znane z pewnością wszystkim danie, czyli kurczak curry. Potrawa charakteryzuje się ciekawą mieszanką różnych przypraw, którą możemy za każdym razem modyfikować, zmieniając przy tym smak. Banalnie proste w przygotowaniu, a jakie smaczne! Ja podałam mojego kurczaka curry z ryżem i świeżą kolendrą, chociaż będzie tu również pasował chlebek naan.
Składniki
Ilość: 4 porcje
- 4 łyżki oleju ryżowego
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 4 filety z kurczaka
- 1 duża cebula
- kawałek imbiru (3 cm)
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 papryczki chili
- 400 ml mleczka kokosowego
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 3 łyżki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kolendry
- sól, pieprz
Do podania
- ryż basmati lub jaśminowy
- świeża kolendra do dekoracji
Przygotowanie
Oczyszczonego kurczaka pokroić w paski, obtoczyć w 2 łyżkach oleju, chili i soku z limonki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i odstawić na ok. 1 godzinę.
Wiórki kokosowe zalać wodą, taką ilością, aby je przykryła. Odstawić na 15 minut.
Imbir i cebulę drobno pokroić, a następnie zeszklić na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju. Dodać kumin, curry, kurkumę, cynamon oraz kolendrę i podsmażyć ok. 1 minutę, cały czas mieszając, aby nie spalić przypraw. Dzięki temu oddadzą swój aromat. Dodać zamarynowanego kurczaka i obsmażyć przez ok. 3 - 4 minuty.
Dolać na patelnię mleczko kokosowe i wiórki kokosowe, doprowadzić do wrzenia. Następnie dusić przez ok. 7 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu i podawać z kurczakiem curry, udekorowanym świeżą kolendrą.
Smacznego!
Wartość odżywcza
Bez dodatku ryżu
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 129 kcal | 460 kcal |
Białko | 12,3 g | 44 g |
Tłuszcz | 7,4 g | 26,6 g |
Węglowodany | 2,5 g | 8,8 g |