Kurczak alla cacciatora według Jamiego Olivera
Gazetkę z tym przepisem Jamiego Olivera kupiłam rok temu i wtedy już ta potrawa przykuła moją uwagę. Nie wiem jak to się stało, że ostatecznie jej nie przygotowałam, ale nic straconego! W tym roku zrobiłam i wyszło świetnie, jak każde danie z przepisu Jamiego :) Wszystkie składniki do tego dania są dostępne w każdym sklepie, a całość przygotowuje się bardzo prosto. Danie to dokładniej nosi nazwę "Pollo alla cacciatora" i oznacza kurczaka po myśliwsku. Za sprawą dodanego do gotowania wina oraz gałązek rozmarynu otrzymujemy bardzo aromatyczną potrawkę. W przepisie było napisane, aby użyć dyni piżmowej lub słodkich ziemniaków. Ja oczywiście nie mogłam się zdecydować co wybrać i dodałam to i to. Słodki posmak warzyw idealnie uzupełnił całość, a kurczak wyszedł idealnie miękki i soczysty. Musicie wypróbować ten przepis!
Składniki
Ilość: 4 porcje
- 1 cebula
- 1 por
- 4 ząbki czosnku
- 100 g boczku wędzonego
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 świeże liście laurowe (użyłam 4 suszonych)
- 1/2 dyni piżmowej (600 g)
- 2 małe słodkie ziemniaki (400 g)
- 100 g pieczarek
- 6 udek z kurczaka
- 250 ml chianti lub innego dobrego czerwonego wina
- 2 puszki pomidorów w kawałkach (po 400 g)
- 8 czarnych oliwek z pestkami
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- dodatkowo kilka kromek chleba
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w ósemki, pora obrać z zewnętrznej warstwy i pokroić w krążki, a czosnek w plasterki. Na średni ogień wstawić dużą głęboką brytfannę, dużą patelnię lub wok. Rozgrzać na niej olej.
Z boczku odkroić tłustą skórę, a następnie pokroić go w małą kostkę. Listki rozmarynu posiekać i wraz z boczkiem oraz liśćmi laurowymi dodać na patelnię. Smażyć 2 minuty, po czym dodać czosnek, a następnie cebulę i pora.
Dynię umyć, a słodkie ziemniaki obrać ze skóry. Pokroić je na kawałki na jeden kęs, zostawiając na dyni skórę i usuwając pestki. Pieczarki obrać ze skóry, odkroić ich nóżki i kapelusze poprzekrawać na 2 - 4 części lub jeśli są małe to pozostawić w całości. Wrzucić pieczarki na patelnię wraz z kawałkami dyni i słodkich ziemniaków.
Dodać obrane ze skóry udka kurczaka. Wlać wino, odparować przez chwilę, po czym dodać pomidory z puszki. Po wrzuceniu pomidorów, każdą puszkę napełnić jeszcze w połowie wodą, poruszać, by zmyć resztę soku, wlać wodę na patelnię, dodać sól, pieprz i wymieszać.
Wydrylować oliwki i wrzucić do potrawki. Całość doprowadzić do wrzenia, jeśli nie gotowaliście w brytfannie, to przelać potrawkę do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na około godzinę. Mięso powinno odchodzić od kości, a dynia i ziemniaki być miękkie.
Przed podaniem potrawę można jeszcze lekko posolić, a następnie serwować samą lub z chlebem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 98 kcal | 605 kcal |
Białko | 6,1 g | 37,7 g |
Tłuszcz | 3,9 g | 24,4 g |
Węglowodany | 8 g | 49,5 g |