Kulki serowe
Idealnie nadają się na obiad lub kolację. Jeśli mamy już ugotowaną kaszę, to samo ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Wystarczy wszystko razem przemieszać i chwilę pogotować. Należy pamiętać jednak, żeby woda do której wrzucamy kulki, gotowała się bardzo lekko, bo inaczej nam się rozpadną. Jeżeli kulki serowe przyrządzamy na obiad, proponuję podawać je z sałatką.
Składniki
Ilość: 10 sztuk
- 1 kromka razowego chleba
- 200 g twarogu chudego (w kostce)
- 2 czubate łyżki płatków owsianych górskich
- 2 czubate łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
- ½ małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
- 1 płaska łyżeczka soli
Do podania
- 1 łyżeczka masła
Kromkę chleba opiec w tosterze lub na patelni, a następnie pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać twaróg, kaszę, cebulę i płatki owsiane. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła dalmatyńskie, sól i ponownie wszystko przemieszać.
Masę podzielić na 10 części i z każdej z nich uformować kulki. Zrobić w nich otworki, do których należy wcisnąć po kilka kostek chleba, a następnie zalepić.
Kulki serowe wrzucać do bardzo lekko gotującej się, osolonej wody. Gotować je ok. 3 minuty, do momentu, aż wypłyną.
Podawać z masłem.
Wartość odżywcza
Bez dodatku masła
1 porcja = całość
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 132 kcal | 446 kcal |
Białko | 13,1 g | 45,1 g |
Tłuszcz | 0,9 g | 3,2 g |
Węglowodany | 16,9 g | 58,3 g |