Krokiety z kapustą, grzybami i żurawiną
Kapustę z grzybami i żurawiną może niektórzy z Was już znają. Jest świetnym dodatkiem do mięsa czy ryby. Na pierwszy dzień Bożego Narodzenia jednak zamarzyło mi się zjeść krokiety i stąd pomysł, żeby zawinąć kapustę z grzybami z domieszką suszonej żurawiny właśnie w naleśniki. Dodatek słodkiej żurawiny idealnie komponuje się w tym daniu. U mnie w domu takie krokiety je się popijając do nich ciepły czerwony barszcz.
Jako że jest to ostatni przepis przed Świętami, chciałabym życzyć Wam:
Zdrowych, spokojnych, przepełnionych miłością Świąt Bożego Narodzenia!
Wypoczywajcie ile się da! A po Świętach zapraszam na bloga, pojawią się dwie propozycje na to co podać do jedzonka na Sylwestra ;)
Składniki
Ilość: 11 krokietów z kapustą, grzybami i żurawiną
Farsz
- ok. 850 g kiszonej kapusty
- 200 g suszonych grzybów
- 100 g suszonej żurawiny
- 30 g masła
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Naleśniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- ok. 150 g bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie
Dzień wcześniej zalać suszone grzyby ciepłą wodą i pozostawić na noc.
Kapustę kiszoną przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy i zalać wodą, na tyle by przykryła zawartość. Gotować 1 godzinę. Namoczone grzyby umieścić w osobnym garnku wraz z wodą, w której się moczyły. Również gotować 1 godzinę. W małym rondelku umieścić suszoną żurawinę, dodać wodę i gotować ją aż zmięknie, około 10 minut. Odcedzić.
Po ugotowaniu kapustę oraz grzyby zmielić w maszynce. Dodać sól, pieprz oraz żurawinę i wymieszać.
Składniki na naleśniki razem wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać więcej mleka, a jeśli zbyt luźne dodać mąki. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wylewać porcję masy naleśnikowej. Smażyć naleśniki z obydwu stron.
Całą powierzchnię naleśników smarować kapustą z grzybami i żurawiną. Dwa przeciwległe boki naleśnika składać do środka i następnie zwijać naleśnik w rulonik od dołu do góry. Dokładnie jak to się robi pokazują zdjęcia powyżej.
W głębokim talerzu roztrzepać ze sobą 2 jajka oraz mleko. Na osobny talerz nasypać sobie bułki tartej. Zwinięte ruloniki maczać z każdej strony najpierw w jajku, a potem obtaczać w bułce tartej. Smażyć je na oleju na rozgrzanej mocno patelni, obracając tak by przyrumieniły się z każdej strony.
Gotowe krokiety polecam podawać z czystym barszczem.
Smacznego!