Krem jarzynowy

Krem jarzynowy

Tym, którzy nie przepadają za zupami, w których pływa mnóstwo warzyw, polecam gęsty krem jarzynowy. Będzie on idealny nie tylko na obiad ale i na kolację. Ze względu na dużą porcję warzyw jest bardzo zdrowy i dietetyczny, zwłaszcza gdy nie dodamy śmietany ;). Papryka wędzona w połączeniu z gałką muszkatołową sprawia, że krem nabiera całkiem innego smaku, niż zwykła zupa jarzynowa. Jeśli ktoś lubi ostre potrawy, można również dodać papryczkę chilli.

Składniki

Ilość: 3 - 4 porcje

  • 2 - 3 duże marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • Biała część pora
  • 7 brukselek
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 kalafiora lub więcej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 0,5 litra wody
  • Sól, pieprz do smaku

Opcjonalnie

  • ok. 3 łyżki śmietany 12%

Do podania

  • Grzanki (kromkę razowego chleba podpiec na patelni lub w tosterze, a następnie pokroić w kostkę)
  • Natka pietruszki

krem jarzynowy 1

Przygotowanie

Wszystkie warzywa obrać i pokroić na mniejsze, nieregularne kawałki. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut lub do miękkości warzyw.

Całość lekko ostudzić i zmiksować przy pomocy blendera, do momentu aż utworzy się niemalże gładki krem.

Dodać gałkę muszkatołową, wędzoną paprykę, sól, pieprz i ewentualnie śmietanę.

Po rozlaniu kremu do misek, przyozdobić go natką pietruszki i grzankami.

krem jarzynowy 2

Wartość odżywcza

Bez dodatku śmietany i grzanek.
1 porcja = 1/3 dania

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 29 kcal 151 kcal
Białko 1,4 g 7,4 g
Tłuszcz 0,2 g 1,1 g
Węglowodany 5,2 g 27,5 g