
Krem jarzynowy
Tym, którzy nie przepadają za zupami, w których pływa mnóstwo warzyw, polecam gęsty krem jarzynowy. Będzie on idealny nie tylko na obiad ale i na kolację. Ze względu na dużą porcję warzyw jest bardzo zdrowy i dietetyczny, zwłaszcza gdy nie dodamy śmietany ;). Papryka wędzona w połączeniu z gałką muszkatołową sprawia, że krem nabiera całkiem innego smaku, niż zwykła zupa jarzynowa. Jeśli ktoś lubi ostre potrawy, można również dodać papryczkę chilli.
Składniki
Ilość: 3 - 4 porcje
- 2 - 3 duże marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- Biała część pora
- 7 brukselek
- 2 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 kalafiora lub więcej
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 0,5 litra wody
- Sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie
- ok. 3 łyżki śmietany 12%
Do podania
- Grzanki (kromkę razowego chleba podpiec na patelni lub w tosterze, a następnie pokroić w kostkę)
- Natka pietruszki
Przygotowanie
Wszystkie warzywa obrać i pokroić na mniejsze, nieregularne kawałki. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut lub do miękkości warzyw.
Całość lekko ostudzić i zmiksować przy pomocy blendera, do momentu aż utworzy się niemalże gładki krem.
Dodać gałkę muszkatołową, wędzoną paprykę, sól, pieprz i ewentualnie śmietanę.
Po rozlaniu kremu do misek, przyozdobić go natką pietruszki i grzankami.
Wartość odżywcza
Bez dodatku śmietany i grzanek.
1 porcja = 1/3 dania
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 29 kcal | 151 kcal |
Białko | 1,4 g | 7,4 g |
Tłuszcz | 0,2 g | 1,1 g |
Węglowodany | 5,2 g | 27,5 g |