Kotlety z kaszy jęczmiennej i marchewki
Zdrowe kotlety w których składzie przeważa kasza jęczmienna. Można je również jeść na zimno i zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie lub na obiad. Przygotowywałam je w piekarniku, tak aby były mniej kaloryczne i zdrowsze, ale można je również smażyć na patelni, co będzie szybsze. Takie kotlety najlepiej podać jedynie z dowolną surówką lub sosem, gdyż w ich składzie mamy już kaszę. Ja moje posypałam podprażonym pestkami dyni i podałam z surówką z cukinii.
Składniki
Ilość: ok. 16 kotlecików
- 2 małe marchewki
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 2 łyżki otrębów owsianych
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kaszę jęczmienną ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i przestudzić.
Marchewkę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce, na małych oczkach.
Marchewkę, kaszę, otręby żytnie i owsiane wymieszać w misce. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, przyprawę z suszonych pomidorów oraz sól i trochę pieprzu. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Formować kotleciki, najlepiej biorąc dużą łyżkę masy i pomagając sobie ręką. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 20 minut. Najlepiej już po 15 minutach sprawdzić, czy się upiekły.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 3 kotlety z kaszy jęczmiennej i marchewki
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 145 kcal | 190 kcal |
Białko | 5,3 g | 6,9 g |
Tłuszcz | 2,6 g | 3,4 g |
Węglowodany | 24,3 g | 31,5 g |