Kotlety mielone
Pewnie każdy ma swój sprawdzony przepis na kotlety mielone, jednak na mojej internetowej książce kucharskiej nie mogło i tego przepisu zabraknąć. Nigdy nie kupuję gotowego, zmielonego mięsa w sklepie, bo nie zawsze wiadomo, jaka jest jego jakość. Tak na prawdę bardzo szybko można samemu zmielić mięso i dzięki temu znać dokładnie skład swoich kotletów mielonych. Jedyny minus, że potem trzeba niestety umyć tę maszynkę do mielenia ;)
Składniki
Ilość: 10 kotletów mielonych
- 800 g łopatki wieprzowej
- 1 bułka kajzerka
- 1/2 cebuli
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 jajko
- sól do smaku (u mnie ok. 1 łyżeczka)
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
Bułkę kajzerkę rozdzielić na nierówne kawałki, zalać wrzątkiem i pozostawić na około 3 minuty. Po tym czasie odlać nadmiar wody. Mięso blanszować, czyli włożyć do gotującej się wody na około 2 minuty, a następnie przepłukać pod zimną wodą. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze, nierówne kawałki.
Włączyć maszynkę do mielenia i zmielić mięso, bułkę oraz cebulę. Dodać jajko, rozmaryn, kmin, ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać dużą łyżką lub dłońmi. Z tak przygotowanej masy uformować około 10 kotletów mielonych, formując kulkę, a następnie lekko ją spłaszczając rękami.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej kotlety mielone z obu stron aż się mocno zrumienią. Po usmażeniu kłaść na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu Podawać na przykład z sosem pieczarkowym i ziemniakami.
Smacznego :)
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 kotlet mielony
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 252 kcal | 215 kcal |
Białko | 14 g | 11,9 g |
Tłuszcz | 21,2 g | 18 g |
Węglowodany | 2,4 g | 2 g |