Kotlety mielone

Kotlety mielone

Pewnie każdy ma swój sprawdzony przepis na kotlety mielone, jednak na mojej internetowej książce kucharskiej nie mogło i tego przepisu zabraknąć. Nigdy nie kupuję gotowego, zmielonego mięsa w sklepie, bo nie zawsze wiadomo, jaka jest jego jakość. Tak na prawdę bardzo szybko można samemu zmielić mięso i dzięki temu znać dokładnie skład swoich kotletów mielonych. Jedyny minus, że potem trzeba niestety umyć tę maszynkę do mielenia ;)

Składniki

Ilość: 10 kotletów mielonych

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 1 bułka kajzerka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 jajko
  • sól do smaku (u mnie ok. 1 łyżeczka)
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Bułkę kajzerkę rozdzielić na nierówne kawałki, zalać wrzątkiem i pozostawić na około 3 minuty. Po tym czasie odlać nadmiar wody. Mięso blanszować, czyli włożyć do gotującej się wody na około 2 minuty, a następnie przepłukać pod zimną wodą. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze, nierówne kawałki.

Włączyć maszynkę do mielenia i zmielić mięso, bułkę oraz cebulę. Dodać jajko, rozmaryn, kmin, ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać dużą łyżką lub dłońmi. Z tak przygotowanej masy uformować około 10 kotletów mielonych, formując kulkę, a następnie lekko ją spłaszczając rękami.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej kotlety mielone z obu stron aż się mocno zrumienią. Po usmażeniu kłaść na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu Podawać na przykład z sosem pieczarkowym i ziemniakami.

Smacznego :)

Gotowe kotlety mielone 1Gotowe kotlety mielone 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 kotlet mielony

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 252 kcal 215 kcal
Białko 14 g 11,9 g
Tłuszcz 21,2 g 18 g
Węglowodany 2,4 g 2 g