Kotlety mielone z serem mozzarella i suszonymi pomidorami
Dziś przepis na urozmaicenie tradycyjnych kotletów mielonych, które pewnie nie raz były przyrządzane w większość z domów. Postanowiłam nafaszerować je ciągnącym się serem mozzarella i nadającymi pysznego, intensywnego smaku pomidorami suszonymi. Takie przyrządzenie kotlecików nadaje im całkiem nowego smaku. Podałam je z ryżem i dodatkowo z podduszonym na patelni jarmużem z sokiem z limonki i czosnkiem. Całość smakowała idealnie. Polecam!
Składniki
Ilość: 6 porcji
- 500 g szynki wieprzowej
- 1 i 1/2 kulki mozzarelli
- 6 suszonych pomidorów
- 1 jajko
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki kminku
- 1 mała bułka
- olej do smażenia
- sól, pieprz kolorowy do smaku
Ponadto
- 300 g ryżu basmati
- 400 g jarmużu
- 4 ząbki czosnku
- 1 limonka
- łyżeczka oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Bułkę podzielić na mniejsze, nierówne kawałki i zalać wrzącą wodą. Tak pozostawić ją na około 3 minuty. Po tym czasie odlać nadmiar wody.
Mięso blanszować, czyli włożyć do gotującej się wody na około 2 minuty, a następnie przepłukać pod zimną wodą.
Ser mozzarella podzielić na 6 kawałków. Zmielić mięso oraz bułkę w maszynce do mielenia. Dodać jajko, słodką paprykę, kmin oraz sól i pieprz kolorowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy uformować 6 lekko podłużnych ruloników. Każdy rulonik spłaszczać lekko w dłoni. Na środku niego kłaść mozzarellę oraz suszonego pomidora. Zawijać boki mięsa zlepiając je i formując podłużne kotlety mielone.
Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej kotlety mielone z każdej strony aż się mocno zrumienią. Przykryć patelnię i dusić je jeszcze na małym ogniu przez około 7 minut. Po usmażeniu kłaść na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Z jarmużu odkroić twarde części łodyg i podzielić go na mniejsze kawałki. Dodać go na rozgrzany na patelni olej. Wmieszać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z limonki. Dodać sól oraz pieprz i dusić pod przykryciem aż listki jarmużu zmiękną.
Na talerze wykładać porcje ryżu, na nie układać jarmuż, a na samą górę nadziane kotlety mielone.
Smacznego!
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze policzone dla samych kotletów mielonych z serem mozzarella i suszonymi pomidorami.
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 240 kcal | 295 kcal |
Białko | 19,2 g | 23,6 g |
Tłuszcz | 15,9 g | 19,6 g |
Węglowodany | 4,3 g | 5,3 g |