Kotlety mielone z serem mozzarella i suszonymi pomidorami

Kotlety mielone z serem mozzarella i suszonymi pomidorami

Dziś przepis na urozmaicenie tradycyjnych kotletów mielonych, które pewnie nie raz były przyrządzane w większość z domów. Postanowiłam nafaszerować je ciągnącym się serem mozzarella i nadającymi pysznego, intensywnego smaku pomidorami suszonymi. Takie przyrządzenie kotlecików nadaje im całkiem nowego smaku. Podałam je z ryżem i dodatkowo z podduszonym na patelni jarmużem z sokiem z limonki i czosnkiem. Całość smakowała idealnie. Polecam!

Składniki

Ilość: 6 porcji

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1 i 1/2 kulki mozzarelli
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • 1 mała bułka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz kolorowy do smaku

Ponadto

  • 300 g ryżu basmati
  • 400 g jarmużu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • łyżeczka oleju
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Bułkę podzielić na mniejsze, nierówne kawałki i zalać wrzącą wodą. Tak pozostawić ją na około 3 minuty. Po tym czasie odlać nadmiar wody.

Mięso blanszować, czyli włożyć do gotującej się wody na około 2 minuty, a następnie przepłukać pod zimną wodą.

Ser mozzarella podzielić na 6 kawałków. Zmielić mięso oraz bułkę w maszynce do mielenia. Dodać jajko, słodką paprykę, kmin oraz sól i pieprz kolorowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy uformować 6 lekko podłużnych ruloników. Każdy rulonik spłaszczać lekko w dłoni. Na środku niego kłaść mozzarellę oraz suszonego pomidora. Zawijać boki mięsa zlepiając je i formując podłużne kotlety mielone.

Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej kotlety mielone z każdej strony aż się mocno zrumienią. Przykryć patelnię i dusić je jeszcze na małym ogniu przez około 7 minut. Po usmażeniu kłaść na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Z jarmużu odkroić twarde części łodyg i podzielić go na mniejsze kawałki. Dodać go na rozgrzany na patelni olej. Wmieszać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z limonki. Dodać sól oraz pieprz i dusić pod przykryciem aż listki jarmużu zmiękną.

Na talerze wykładać porcje ryżu, na nie układać jarmuż, a na samą górę nadziane kotlety mielone.

Smacznego!

Kotlety mielone z serem mozzarella i suszonymi pomidorami 1Kotlety mielone z serem mozzarella i suszonymi pomidorami 2

Kotlety mielone z serem mozzarella i suszonymi pomidorami 3Kotlety mielone z serem mozzarella i suszonymi pomidorami 4

Wartość odżywcza

Wartości odżywcze policzone dla samych kotletów mielonych z serem mozzarella i suszonymi pomidorami.

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 240 kcal 295 kcal
Białko 19,2 g 23,6 g
Tłuszcz 15,9 g 19,6 g
Węglowodany 4,3 g 5,3 g