
Kopytka zapieczone z mascarpone, porem i serem cheddar
Kopytka, kluski śląskie, pierogi... to dania, które kojarzą mi się głównie z obiadami u babci. I to zawsze były najlepsze, wyczekiwane przeze mnie dania! Dziś nieco odświeżona wersja tradycyjnych kopytek, a to za sprawą dodania do nich sosu na bazie mleka i mascarpone z pokrojonym w krążki porem. Całość zapiekłam w piekarniku, dzięki czemu mleko idealnie się zredukowało oblepiając każdą kluskę z osobna. Smak całości dodatkowo podkręciłam serem cheddar. Szczerze mogę Wam polecić to danie :) Razem z rodziną zajadaliśmy je same, ale myślę że taka wersja kopytek świetnie sprawdzi się również jako dodatek do mięsa.
Składniki
Ilość: około 4 porcje
Kopytka
- ok. 800 g obranych ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
Sos
- 250 g mascarpone
- 200 ml mleka
- 1 1/2 pora
- 50 g sera cheddar
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- trochę oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować bez dodatku soli. Odcedzić wodę i jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia.
W małym rondelku umieścić mascarpone i mleko oraz zagotować. Pora obrać z wierzchniej warstwy i pokroić w krążki. Dodać go do rondelka wraz z gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Gotować około 2 minuty.
Gdy ziemniaki będą zimne, dodać mąkę, jajko i sól oraz wyrobić ciasto, tak długo aż będzie gładkie. Stolnicę można posypać odrobiną mąki, na niej formować z ciasta wałek, grubości około 3 - 4 centymetry. Kolejno wałek przekrawać pod lekkim skosem na nieduże kawałki, tworząc kształt rombów.
W garnku zagotować wodę, lekko posolić i dodawać do niej kopytka. Lekko przemieszać łyżką cedzakową, by nie przylepiły się do dna. Od momentu ich wypłynięcia gotować około 1 minutę. Wyjmować łyżką cedzakową.
Formę do zapiekania wysmarować odrobiną oleju i przełożyć do niej kopytka. Następnie zalać sosem z rondelka, lekko przemieszać by kopytka się nim oblepiły i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na 10 minut. Wyjąć formę, kopytka posypać startym na małych oczkach serem cheddar i całość wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Ciepłe zapiekane kopytka podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.
Smacznego!