
Kolorowa sałatka z kaszą bulgur i jajkiem
Prosta i sycąca propozycja na sałatkę. Głównym jej składnikiem jest kasza bulgur, która wraz z warzywami i pomarańczami tworzy kolorową mieszankę. Koniecznie podajcie ją z jajkiem ugotowanym na twardo lub jeśli macie ochotę to z sadzonym. Sałatka ta idealnie sprawdzi się jako obiad na wynos do pracy czy na uczelnię.
Składniki
Ilość: ok. 5 porcji
- 200 g kaszy bulgur
- 1 brokuł
- 2 pomarańcze + 2 łyżki soku z pomarańczy
- 50 g oliwek zielonych
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 30 g rodzynek
- 150 g pieczarek marynowanych
- 5 jajek
- trochę świeżej pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Kaszę bulgur ugotować według wskazówek na opakowaniu. Przestudzić.
Brokuła podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez około 2 - 3 minuty. Odcedzić i od razu przelać zimną wodą, po czym osuszyć i ostudzić na sitku.
Pomarańcze obrać i krojąc nożem podzielić je na mniejsze kawałki. Zielone oliwki pokroić na plastry, a każdego pomidorka i pieczarkę na połówki.
W małej miseczce wymieszać 2 łyżki soku z pomarańczy, oliwę z oliwek, sól i pieprz, a następnie wmieszać całość w przestudzoną kaszę. Dodać brokuła podzielonego na mniejsze kawałki, pomarańcze, oliwki, pomidorki koktajlowe, pieczarki marynowane, rodzynki oraz posiekaną pietruszkę. Całość można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Odstawić na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły, a w tym czasie ugotować jajka na twardo.
Sałatkę wykładać na talerze, przyozdabiając ją pokrojonym na ćwiartki lub plasterki jajkiem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 85 kcal | 325 kcal |
Białko | 3,5 g | 13,3 g |
Tłuszcz | 3,8 g | 15 g |
Węglowodany | 9,1 g | 34,8 g |