Kluski śląskie
Kluski śląskie, czyli gumiklyjzy, to troszkę zapomniane przeze mnie danie. Ostatnio robię głównie pieczone ziemniaczki, jednak przyszedł mi smak na takie właśnie kluski. Ostatnim razem jadłam je przygotowane przez babcię i po długim czasie znów naszła mnie na nie ochota. Smak nadal niezmienny, idealny zamiennik zwykłych ziemniaków. Czy jest ktoś kto ich nie lubi? Dokładna ilość mąki ziemniaczanej nie jest podana, bo robi się to wszystko proporcjonalnie. W zależności od tego, ile użyto ziemniaków, tyle dodaje się mąki ziemniaczanej. Tradycyjnie z dziurką w środku, która pełni rolę swego rodzaju zbiorniczka na sos. Polecam!
Składniki
Ilość: ok. 40 klusek śląskich
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana (u mnie ok. 200 g)
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie
Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć do miski przez praskę i pozostawić do przestudzenia. Można je w tym momencie jeszcze lekko dosolić. Zimne ziemniaki uklepać w misce, tak aby ich powierzchnia była prosta i równa, po czym podzielić je nożem na 4 równe części. Jedną ćwiartkę masy wyjąć, a w zamian dać mąkę ziemniaczaną, tyle aby jej powierzchnia była na równi z powierzchnią ziemniaków. Dodać wcześniej wyjętą 1/4 masy ziemniaków oraz jajko. Wszystko razem zagnieść rękami na jednolite ciasto.
Z ciasta formować kulki, wielkości mniejszej niż śliwka. Każdą kulkę lekko spłaszczyć, a w środku zrobić palcem dziurkę.
W garnku zagotować osoloną wodę i po kolej wrzucać do niej kluski. Lekko zamieszać aby nie przywarły do dna. Gotować na słabym ogniu, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię, przez około 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z dowolnym rodzajem mięsa, polane sosem pieczeniowym lub innym.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 8 klusek
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 132 kcal | 333 kcal |
Białko | 2,4 g | 5,9 g |
Tłuszcz | 0,6 g | 1,4 g |
Węglowodany | 29,2 g | 73,6 g |