Kasza pęczak z pieczarkami, jarmużem i tofu

Kasza pęczak z pieczarkami, jarmużem i tofu

Pierwszy raz w życiu skusiłam się, żeby spróbować tofu, czyli twarożku sojowego. Czytałam gdzieś wcześniej na internecie, że jest ono raczej bez smaku, więc trochę sceptycznie do niego podchodziłam. Tofu głównie kojarzy mi się z dietą wegańską. Sama ostatnio spożywam mało mięsa, stąd postanowiłam dodać je do dania. Choć na weganizm nie przechodzę ;) Bardzo spodobały mi się wartości odżywcze tofu. Jest ono bogatym źródłem pełnowartościowego białka niezwierzęcego, witaminy E oraz witamin z grupy B, a także fosforu, wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Surowe tofu faktycznie nie jest zbyt bogate w smak, ale po dodaniu innych produktów i przede wszystkim przypraw świetnie komponuje się z potrawą. U mnie oprócz tofu były jeszcze pęczak, jarmuż, pieczarki, a całość posypana dodatkowo podprażonym sezamem. Zachęcam do testowania przepisu ;)

Składniki

Ilość: 3 porcje

  • 200 g kaszy pęczak
  • 150 g pieczarek
  • 1 opakowanie tofu (180 g)
  • ok. 100 g jarmużu
  • 1 bardzo mała cebula
  • 2 łyżki łuskanego sezamu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka kolendry roztartej w moździeżu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Pieczarki obrać ze skórki i poprzekrawać na 4 - 6 części. Tofu pokroić w kostkę, obtoczyć w kolendrze, oregano, łyżce oleju, soli oraz pieprzu i odstawić. Jarmuż dokładnie umyć, pozbywając się przy tym twardszych części łodyg. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.

Kaszę pęczak ugotować według wskazówek podanych na opakowaniu. Następnie odcedzić na sitku.

Na patelni rozgrzać trochę oleju i dodać pieczarki. Oprószyć solą, pieprzem i przykryć pokrywką patelnię. Dusić przez około 8 minut. Po tym czasie dodać na patelnię cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tofu i smażyć przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas.

Na patelnię dodać jarmuż, wędzoną paprykę i imbir. Dusić pod przykryciem przez około 3 minuty. W międzyczasie na suchej patelni podprażyć krótko sezam. Gdy jarmuż już zmięknie, dodać kaszę i całość przesmażyć jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając. Doprawić jeszcze solą i pieprzem. Następnie wyłączyć palnik i wmieszać do potrawy posiekany szczypiorek oraz podprażony sezam.

Smacznego!

Przygotowywanie kaszy pęczak z pieczarkami, jarmużem i tofuPorcja kaszy pęczak z pieczarkami, jarmużem i tofu

Dwie porcje kaszy pęczak z pieczarkami, jarmużem i tofuGotowa kasza pęczak z pieczarkami, jarmużem i tofu