Kasza manna na mleku z truskawkami i rabarbarem

Kasza manna na mleku z truskawkami i rabarbarem

Na straganach zaczynają pojawiać się moje kochane truskawki! Czy jest ktoś, kto ich nie lubi? Teraz, jak jestem starsza, to najlepiej smakują mi one podjadane same, ale z dzieciństwa pamiętam, że uwielbiałam je ze śmietaną i cukrem... Albo makaron z białym serem i truskawkami. Ale sobie narobiłam ochoty na takie danie! Mało kiedy jadam słodkie obiady, raczej wolę śniadania na słodko, jednak muszę przygotować makaron z serem i truskawkami :) Ale to innym razem...

Dziś zapraszam na przepis z kaszą manną, którą ugotowałam na mleku. Do niej przygotowałam szybki sos z truskawek i rabarbaru. Wprawdzie takie śniadania robi się nieco dłużej niż zwykłe kanapki, ale naprawdę jest to tylko "nieco dłużej", no a jak miło zacząć dzień od słodkiego, pysznego śniadania :) Kaszkę możecie dodatkowo posypać podprażonymi płatkami migdałów.

Składniki

Ilość: 2 porcje

  • 60 g kaszy manny
  • 2 szklanki mleka
  • 150 g truskawek
  • 1 duża łodyga rabarbaru
  • 1 czubata łyżka miodu lub więcej
  • 1 łyżeczka cukru lub więcej
  • 2 łyżki cytryny

Przygotowanie kaszy manny na mleku z truskawkami i rabarbarem 1Przygotowanie kaszy manny na mleku z truskawkami i rabarbarem 2

Przygotowanie kaszy manny na mleku z truskawkami i rabarbarem 3Przygotowanie kaszy manny na mleku z truskawkami i rabarbarem 4

Przygotowanie

Rabarbar obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zasypać cukrem w małym garnuszku, wymieszać i pozostawić na około 10 minut, aż puści soki. Następnie gotować go na małym ogniu przez około 3 min, mieszając. Dodać truskawki i sok z cytryny. Całość mieszać i gotować do momentu, aż owoce puszczą dużo soków i lekko się rozpadną (około 3 - 5 minut).

Mleko zagotować z miodem. Dodać kaszę manną i mieszając gotować do momentu, gdy masa zgęstnieje.

Kaszę manną przełożyć do misek i zalać sosem z truskawek i rabarbaru. Dodatkowo kaszkę można posypać podprażonymi płatkami migdałów.

Gotowa kasza manna na mleku z truskawkami i rabarbarem 1Gotowa kasza manna na mleku z truskawkami i rabarbarem 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 78 kcal 331 kcal
Białko 2,9 g 12,2 g
Tłuszcz 1,4 g 5,9 g
Węglowodany 13 g 55,2 g