Kasza manna na mleku z truskawkami i rabarbarem
Na straganach zaczynają pojawiać się moje kochane truskawki! Czy jest ktoś, kto ich nie lubi? Teraz, jak jestem starsza, to najlepiej smakują mi one podjadane same, ale z dzieciństwa pamiętam, że uwielbiałam je ze śmietaną i cukrem... Albo makaron z białym serem i truskawkami. Ale sobie narobiłam ochoty na takie danie! Mało kiedy jadam słodkie obiady, raczej wolę śniadania na słodko, jednak muszę przygotować makaron z serem i truskawkami :) Ale to innym razem...
Dziś zapraszam na przepis z kaszą manną, którą ugotowałam na mleku. Do niej przygotowałam szybki sos z truskawek i rabarbaru. Wprawdzie takie śniadania robi się nieco dłużej niż zwykłe kanapki, ale naprawdę jest to tylko "nieco dłużej", no a jak miło zacząć dzień od słodkiego, pysznego śniadania :) Kaszkę możecie dodatkowo posypać podprażonymi płatkami migdałów.
Składniki
Ilość: 2 porcje
- 60 g kaszy manny
- 2 szklanki mleka
- 150 g truskawek
- 1 duża łodyga rabarbaru
- 1 czubata łyżka miodu lub więcej
- 1 łyżeczka cukru lub więcej
- 2 łyżki cytryny
Przygotowanie
Rabarbar obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zasypać cukrem w małym garnuszku, wymieszać i pozostawić na około 10 minut, aż puści soki. Następnie gotować go na małym ogniu przez około 3 min, mieszając. Dodać truskawki i sok z cytryny. Całość mieszać i gotować do momentu, aż owoce puszczą dużo soków i lekko się rozpadną (około 3 - 5 minut).
Mleko zagotować z miodem. Dodać kaszę manną i mieszając gotować do momentu, gdy masa zgęstnieje.
Kaszę manną przełożyć do misek i zalać sosem z truskawek i rabarbaru. Dodatkowo kaszkę można posypać podprażonymi płatkami migdałów.
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 78 kcal | 331 kcal |
Białko | 2,9 g | 12,2 g |
Tłuszcz | 1,4 g | 5,9 g |
Węglowodany | 13 g | 55,2 g |