Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana jest bogata w łatwo przyswajalne białko, nie zawiera glutenu oraz ma właściwości antywirusowe. Ponadto posiada dużo witamin z grupy B, obniża cholesterol i długo jeszcze można wymieniać jej zalety. Kiedy dorzucimy do niej warzywa, to otrzymamy bardzo zdrowy obiad. Korzystając z tego, że mamy sezon na młode warzywa, podałam kaszę jaglaną z młodą kapustą, a także marchewką, papryką, pieczarkami, kukurydzą i groszkiem.
Składniki
Ilość: 4 porcje
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- ok. 450 g młodej kapusty
- 250 g pieczarek
- 140 g zielonego groszku
- 140 g kukurydzy
- 1 papryka
- 1/2 cebuli
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- 1/4 łyżeczki kruszonego chili jalapeno
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oleju ryżowego
Do dekoracji
- 1/4 natki pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki, marchewki i cebulę obrać. Pieczarki pokroić w cienkie plastry, a cebulę w kostkę. Marchewki zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i dodać pieczarki, cebulę i marchewkę. Całość lekko posolić. Warzywa poddusić pod przykryciem, przez ok. 7 minut, tak aby puściły soki. Kapustę poszatkować w cienkie paski i dodać na patelnię wraz z papryką pokrojoną w kostkę. Dusić warzywa przez kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dołożyć groszek i kukurydzę i pozostawić warzywa na ogniu jeszcze przez ok. 5 minut, do momentu aż wszystkie zmiękną. Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, tymiankiem, chili jalapeno i słodką papryką. Wszystko razem dobrze wymieszać.
Kaszę jaglaną ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić z niej wodę i wymieszać z kurkumą, żeby nabrała żółtego koloru. Następnie wmieszać ją we wcześniej przygotowane warzywa. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać posypane drobno posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 93 kcal | 368 kcal |
Białko | 3,2 g | 12,7 g |
Tłuszcz | 1,9 g | 7,4 g |
Węglowodany | 15 g | 59,8 g |