Kasza bulgur z karmelizowanymi gruszkami i bananami
Niedawno odkryłam kaszę bulgur i tak mi posmakowała, że zastąpiła mi w kuchni kuskus. Oprócz smaku przekonały mnie do niej jej właściwości. Ze względu na bogatą zawartość składników mineralnych (m.in. potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń), wpływa korzystnie na nasz organizm, np. obniża ciśnienie krwi i wpływa korzystnie na pracę serca. Dodatkowo do jej spożycia może przekonać was fakt, że zawiera w swoim składzie dużo błonnika, dzięki czemu na dłużej pozostajemy syci. Nic więc dziwnego, że znajduje coraz więcej zwolenników.
Dostępne są 3 rodzaje tej kaszy: drobnoziarnista, średnioziarnista i gruboziarnista. W zależności od tego, którą wybierzemy, będziemy ją inaczej przygotowywać. Ja użyłam do tego przepisu drobnoziarnisty bulgur, który wystarczy zalać gorącą wodą. Jako że miałam ochotę na coś słodkiego, dodałam do niego cynamon, a na górę wyłożyłam karmelizowane gruszki i jabłka.
Składniki
Ilość: 3 porcje
- 150 g drobnoziarnistej kaszy bulgur
- 2 banany
- 3 gruszki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie
W czajniku zagotować wodę i zalać nią kaszę, w proporcji dwa razy więcej wody niż kaszy. Pozostawić pod przykryciem na około 15 minut, do napęcznienia.
Gruszki obrać, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Banana obrać i również pokroić w plasterki, nie za cienkie. Na patelnie dodać cukier i masło, a gdy się roztopią, dodać owoce. Od momentu gdy cukier zacznie bulgotać i zrobi się brązowy, smażyć owoce przez około 6 - 8 minut, co chwilę mieszając, aby skarmelizowały się z każdej strony. Zostawić do lekkiego przestygnięcia.
Do ugotowanej kaszy wmieszać masło orzechowe, cynamon i miód. Podzielić kaszę na trzy i przełożyć do misek. Na bulgur wyłożyć po porcji karmelizownych gruszek i bananów.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 133 kcal | 466 kcal |
Białko | 2.4 g | 8,5 g |
Tłuszcz | 4,1 g | 14,4 g |
Węglowodany | 21,7 g | 75,8 g |