Karmelizowana cebula
Świetny dodatek do mięs, kanapek, kiełbasy, zapiekanek i można tak wymieniać w nieskończoność bo karmelizowana cebula pasuje do wielu potraw. Trzeba uważać żeby się nie przypaliła, a wtedy uzyskamy miękką, soczystą, o lekko słodkawym smaku cebulkę. W następnym przepisie pokażę do czego ją wykorzystałam :)
Składniki
- ok. 400 g cebuli (3 duże, czerwone i białe)
- 1 łyżka oleju
- 25 g masła
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
- ok. szczypta soli
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Dodać ją na rozgrzany olej na patelni, posolić i poddusić przez około 5 minut. Następnie dodać masło i dusić na małym ogniu przez kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas. Dołożyć ocet balsamiczny i cukier. Najlepiej skosztować po dodaniu cukru żeby dosmakować ją według własnych upodobań. Taką cebulkę podsmażyć jeszcze przez około 3 minuty.
Wartość odżywcza
1 porcja = ok. 1 łyżka karmelizowanej cebuli
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 133 kcal | 33 kcal |
Białko | 1 g | 0,2 g |
Tłuszcz | 7,1 g | 1,8 g |
Węglowodany | 15,4 g | 3,8 g |