Kanapki z serem pleśniowym, gruszką i orzechami włoskimi
Nie ma opcji, żebym kiedyś wyszła z domu bez śniadania. Tym bardziej teraz, kiedy za oknem robi się coraz zimniej, rano koniecznie przygotowuję sobie ciepłą herbatę lub kawę na pobudzenie, a do tego pyszne śniadanie. Zwykle jadam owsianki, ale i kanapki można znaleźć w moim menu. Kosztowaliście już połączenia gruszki, sera pleśniowego i orzechów? Jeśli nie, to szczerze polecam! U mnie właśnie to połączenie znalazło się na chrupiących grzankach... Jak już kilka razy wspomniałam, uwielbiam śniadania na słodko, więc by jeszcze bardziej się dopieścić, kanapki polałam odrobiną miodu :)
Składniki
Ilość: ok. 13 kanapek
- 2 małe bagietki
- 2 gruszki
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- garść orzechów włoskich
- trochę masła
- opcjonalnie: miód
Przygotowanie
Gruszki obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w plasterki. W małym rondelku rozpuścić masło i dodać do niego gruszki. Chwilę je pogotować, aż zmiękną. Bagietki pokroić pod lekkim skosem na kromki. Następnie podgrzać je w opiekaczu lub piekarniku. Orzechy włoskie lekko rozbić na mniejsze kawałki, a następnie krótko podprażyć na suchej patelni. Ser pleśniowy pokroić na cienkie plasterki i układać na grzankach. Na górę kłaść plasterki gruszek i posypywać podprażonymi orzechami włoskimi.
Podawać na ciepło lub zimno. Dodatkowo można takie kanapki polać miodem.
Smacznego!