Kanapka z grillowanymi szparagami
Szparagi pierwszy raz w życiu skosztowałam dopiero w ubiegłym roku i od tamtego czasu jestem nimi zachwycona. Teraz, gdy tylko się pojawiły, od razu je sobie kupiłam i przygotowałam na obiad. Zwykle gotuję je po prostu w wodzie i podaję jako dodatek do obiadu. Tym razem jednak je grillowałam i dodałam do kanapki wraz z serem cheddar, szpinakiem, szynką schwarzwaldzką i awokado. Według mnie wyszło bardzo smacznie ;)
Składniki: 2 porcje
- ok. 10 - 12 szparagów
- 70 g sera cheddar pokrojonego w plasterki
- 50 g szpinaku
- 1 małe awokado
- 4 plastry szynki schwarzwaldzkiej
- 1 krótka bagietka (lub inne pieczywo)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Szparagi umyć i odłamać ich twarde jasne końce, po czym osuszyć je, obtoczyć w oliwie i lekko posolić oraz popieprzyć. Następnie ułożyć je na patelni grillowej i grillować przez około 4 - 5 minut z każdej strony.
Awokado zmiksować blenderem na gładką masę, dodać sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawić solą oraz pieprzem.
Bagietkę przekroić wzdłuż i dolną część posmarować pastą z awokado. Następnie wyłożyć około 1/3 sera, połowę szpinaku oraz ułożyć plastry szynki schwarzwaldzkiej. Kolejno wyłożyć grillowane szparagi, a na nie pozostały szpinak oraz ser. Całość przykryć górną połówką bagietki i zapiec kanapkę w opiekaczu lub w piecu przez około 6 minut, aż bułka się lekko zarumieni.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 167 kcal | 694 kcal |
Białko | 6,9 g | 29 g |
Tłuszcz | 6,4 g | 27 g |
Węglowodany | 20,4 g | 85 g |