Kanapka Elvisa
Od kiedy prowadzę bloga, bardzo polubiłam nietypowe połączenia smakowe. Kiedyś nigdy nie zjadłabym, a nawet nie przyszłoby mi do głowy, żeby równocześnie spróbować boczek, banana i masło orzechowe... Takie właśnie połączenie podobno stosował w swoich kanapkach król rock and rolla - Elvis Presley! Na pierwszy rzut oka składniki w ogóle do siebie nie pasują, ale muszę przyznać, że mi smak tej kanapki jak najbardziej przypadł do gustu i myślę, że jeszcze nie raz zaserwuję sobie takie śniadanie.
Składniki
Ilość: 2 kanapki Elvisa
- 4 kromki chleba tostowego
- ok. 80 g masła orzechowego
- 1 mały banan
- 4 plastry boczku wędzonego
- trochę masła do smażenia
Przygotowanie
Każdą kromkę chleba tostowego posmarować masłem orzechowym. Banana obrać i pokroić w plasterki. Boczek podsmażyć chwilę na suchej patelni, by wytopił się tłuszcz i zrobił się chrupki. Na dwie kromki z masłem orzechowym wyłożyć plasterki banana oraz boczek, następnie przykryć je pozostałymi dwoma kromkami z masłem i docisnąć żeby kanapki się skleiły.
Na patelni rozgrzać trochę masła i smażyć na niej z obu stron kanapki, aż lekko się zrumienią. Podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 385 kcal | 584 kcal |
Białko | 10,6 g | 16 g |
Tłuszcz | 28 g | 42,4 g |
Węglowodany | 22,4 g | 33,9 g |