Kakaowa owsianka z granolą na szybko
Przepisy na owsianki można pewnie wymyślać w nieskończoność. Wystarczy dodać inny owoc, a już uzyskamy nowy smak. Ja lubię gęste owsianki, przygotowane na bazie chłodnego jogurtu, zamiast mleka. Do dzisiejszej dodałam kakao, przez co wyszła fajnie słodka. Na górze posypałam ją sporą porcją granoli przygotowanej szybko na patelni. Polecam taki sposób, jeśli ktoś nie ma czasu piec wielkiej porcji w piekarniku.
Składniki
Ilość: 1 porcja
Na owsiankę
- 200 g jogurtu naturalnego
- 40 g płatków owsianych górskich
- 1 czubata łyżeczka gorzkiego kakao
- 1 płaska łyżka miodu
Na granolę
- 1 płaska łyżka płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka sezamu
- ok. 10 orzechów laskowych
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
W misie blendera zmiksować płatki owsiane przeznaczone na owsiankę, na niemalże mąkę. Dodać jogurt, kakao oraz miód i wszystko ponownie zmiksować na gładką masę.
Orzechy laskowe rozdrobnić na mniejsze kawałki. W małej miseczce wymieszać wszystkie składniki na granolę. Gdy będą one dobrze oblepione miodem, przełożyć je na suchą patelnię i prażyć, co jakiś czas mieszając. Uważać, żeby granola się nie przypaliła, a jedynie lekko przyrumieniła z każdej strony.
Owsiankę przełożyć do miseczki, a na górze posypać ją granolą.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 205 kcal | 682 kcal |
Białko | 7,5 g | 25 g |
Tłuszcz | 9 g | 29,8 g |
Węglowodany | 22,9 g | 76,4 g |