
Jajka faszerowane szynką i serem
Pozostając nadal w klimacie świątecznym dodaję przepis na faszerowane jajka. Niestety nie zdążyłam go dodać przed Świętami, ale myślę że nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować je sobie na kolację dowolnego dnia lub na rodzinną imprezę. Połówki jajek faszerowałam serkiem twarogowym typu almette i szynką wędzoną, a jako że były one na Wielkanoc to nie mogło zabraknąć również chrzanu, który nadał im intensywniejszego smaku oraz rzeżuchy, dzięki której pięknie się prezentowały.
Składniki
Ilość: 6 porcji
- 6 jajek
- 40 g naturalnego serka twarogowego typu almette
- 50 g szynki wędzonej
- 1 łyżka jogurtu
- 1 łyżeczka chrzanu
- rzeżucha
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupki. Przekroić każde wzdłuż na pół i wydrążyć z nich żółtka.
W miseczce wymieszać ze sobą żółtka, serek, szynkę pokrojoną w małą kostkę, jogurt, chrzan. Doprawić masę solą i pieprzem oraz faszerować nią połówki białek.
Gotowe faszerowane jajka przyozdobić rzeżuchą.
Smacznego!