Jajecznica z pomidorami i papryką
Pewnie istnieje mało osób, które nie potrafiłyby przyrządzić tradycyjnej jajecznicy. Ja lubię do swojej dodawać różne dodatki, szczególnie w postaci warzyw. Dzięki temu śniadanie jest bardziej sycące, no i zdrowsze. W internecie znalazłam danie pod nazwą "menemen", które jest turecką jajecznicą przygotowywaną wraz z papryką i pomidorami. Takie też składniki dodałam do mojej jajecznicy. Mimo że w Turcji nie byłam i nie wiem na ile moja wersja zbliżona jest do oryginału ;) to wyszła smaczna i zapraszam do jej spróbowania!
Składniki
Ilość: 3 porcje
- 4 jajka
- 3 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- ok. 75 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- trochę cebulki dymki
- ok. 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Cebulę obrać, a paprykę dokładnie umyć. Następnie pokroić je w niewielką kostkę. Pomidory natomiast najpierw sparzyć i obrać ze skórki, a następnie również pokroić w kostkę.
Cebulę dodać na rozgrzany na patelni olej i zeszklić. Kolejno wmieszać paprykę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, chili, kminem rzymskim i słodką papryką. Mieszając krótko przesmażyć.
Dodać pomidory i dusić całość około 15 minut, aż się rozpadną, a papryka zmięknie. Wbijamy na patelnię jajka i mieszając smażymy jajecznicę, aż jajka się zetną. Na sam koniec wmieszać jeszcze ser feta pokrojony w małą kostkę, choć nie jest to konieczne. Danie przyprawić pieprzem i solą, pamiętając, że feta jest już słona.
Przełożyć jajecznicę do miseczek, posypać posiekaną dymką i podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!