
Indyk w mleczku kokosowym z groszkiem i porem
Do ostatniego dania na curry z soczewicą użyłam jedynie połowę puszki mleczka kokosowego, pozostała więc druga część, którą użyłam do zamarynowania indyka. Po usmażeniu mięso wyszło soczyste, miękkie i oczywiście z wyczuwalną nutą kokosową. Jeśli tak jak ja uwielbiacie wszystko co kokosowe, to na pewno Wam posmakuje ;) Filety z indyka przygotowałam dodatkowo z groszkiem i porem. Takie mięso możecie podać z czymkolwiek macie ochotę. U mnie były do niego młode ziemniaczki z koperkiem i lekka sałatka.
Składniki
Ilość: 5 porcji
- 800 g fileta z indyka
- 200 g mleczka kokosowego
- 100 g groszki mrożonego lub świeżego
- 1 por
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 limonki
- 2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- ok. 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Filety z indyka oczyścić i zamarynować. W tym celu wymieszać mleczko kokosowe z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem wyciśniętym z limonki, kolendrą, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Obtoczyć filety w przygotowanej marynacie i wstawić do lodówki na noc lub na co najmniej 3 godziny.
Z pora odkroić jego białą połowę i pokroić w krążki. Groszek podgotować około 3 minuty, jeśli używamy mrożonego.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim krótko indyka z obu stron. Jak się cały nie mieści na patelni, to przesmażyć go na dwie raty. Zdjąć indyka z patelni, a dodać por i przesmażyć go około 1 minutę, po czym dodać podsmażonego wcześniej indyka. Dusić całość około 10 minut, 2 minuty przed końcem dodając groszek.
Smacznego!