Hummus z dyni
Kolejny eksperyment z hummusem ;) Uwielbiam dodawać do niego dodatkowe składniki, dzięki czemu nabiera nowego i całkowicie innego smaku. Możecie go wykorzystać jako smarowidło do kanapek albo ostatnio wykorzystałam go jako dip do domowych frytek. Polecam! Aby powstał hummus dyniowy wystarczy oprócz podstawowych składników, czyli ciecierzycy, pasty tahini, czosnku i soku z cytryny, wmieszać jeszcze wcześniej podpieczoną i przerobioną na purée dynię. Tak na marginesie warto zamrozić sobie purée z dyni i jak tylko nas najdzie ochota odmrozić oraz dodać właśnie do hummusu czy też do placków, sernika lub przeróżnych innych pyszności.
Składniki
Ilość: 3 miseczki
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1/2 dyni hokkaido lub ok. 500 g gotowego purée z dyni
- 8 płaskich łyżek pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 3 - 4 łyżki lodowatej wody
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżeczka
- sól do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pestki dyni do dekoracji
Przygotowanie
Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę dokładnie umyć na sicie pod bieżącą wodą. Następnie zalać ją zimną wodą w objętości dwa razy większej niż objętość ciecierzycy, dodać łyżkę sody oczyszczonej i zostawić na noc do namoczenia.
Jeśli nie mamy gotowego purée z dyni, to przechodzimy do jego przygotowania. Dynię przekroić na dwa lub więcej kawałków i razem ze skórą ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na 1 godzinę lub krócej. Dynia musi zmięknąć w piekarniku, co można sprawdzać patyczkiem - kiedy wchodzi bez oporu, wtedy jest gotowa. Dynię wyjąć, przestudzić i zmiksować blenderem na purée. Jeżeli wyszło za bardzo wodniste to można je lekko odcisnąć na sitku.
Odlać wodę, w której przez noc moczyła się ciecierzyca, ponownie ją przepłukać i przełożyć do garnka, zalewając świeżą wodą. Dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i gotować do miękkości ok. 30 minut. Jeśli podczas gotowania będzie tworzyła się biała piana, można ją usuwać. Po ugotowaniu, wodę odcedzić i przepłukać ciecierzycę pod zimną wodą.
W blenderze zmiksować na gładką masę cieciorkę, purée z dyni, tahini, sok z cytryny, paprykę wędzoną i czosnek. Kolejno dodawać wodę, miksując hummus po dodaniu każdej łyżki. Posolić do smaku i wymieszać.
Przełożyć hummus do miseczek, skropić oliwą i posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Podawać jako dodatek do chleba czy jako dip do warzyw.
Smacznego :)
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 duża łyżka hummusu z dyni (ok. 30 g)
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 132 kcal | 40 kcal |
Białko | 6 g | 1,8 g |
Tłuszcz | 6,1 g | 1,8 g |
Węglowodany | 12,2 g | 3,7 g |