Gulasz wegetariański z makaronem, cukinią i szpinakiem
Muszę przyznać, że gulasze zwykle kojarzą mi się z garem pełnym przeróżnego mięsa. Takie też jego wersje sama zwykle przygotowuję. Jednak nie tym razem! Nakupiłam kilka warzywek na stoiskach warzywnych i nie wiedząc co z nim zrobić, po prostu je przesmażyłam. Następnie zalałam je puszkami pomidorów, bo akurat takie miałam pod ręką, jednak spokojnie możecie użyć świeżych, pokrojonych w kostkę pomidorów. Aby danie było bardziej treściwe dorzuciłam jeszcze drobny makaron. Mimo że lista składników wydaje się być długa, to danie jest bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, czyli takie jakie lubię najbardziej ;)
Składniki
Ilość: 5 porcji
- 150 g drobnego makaronu (np. kolanka)
- 1 cukinia
- 250 g pieczarek
- 2 marchewki
- 200 g szpinaku
- 150 g mrożonego groszku
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pietruszki zielonej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka cząbru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Cukinię dokładnie umyć, odkroić jej końcówki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Marchewkę, cebulę i pieczarki obrać. Następnie pieczarki pokroić w plastry, marchewkę w słupki, a cebulę w dużą kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę lub dwie oleju. Dodać marchewkę, pieczarki, cebulę, doprawić solą oraz pieprzem i dusić pod przykryciem przez około 12 minut. Po tym czasie dodać cukinię oraz czosnek drobno pokrojony i dusić pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
Dodać pomidory, wlać do jednej puszki wodę i również wlać ją na patelnię. W całość wmieszać wszystkie przyprawy i dusić przez około 15 minut. Następnie wsypać groszek oraz makaron i gotować gulasz jeszcze tyle czasu, ile wskazane jest na opakowaniu makaronu. Dwie minuty przed końcem dodać do gulaszu szpinak.
Smacznego!