Gulasz drobiowy
Lubię różne gulasze. U mnie w domu zawsze robi się większy garnek gulaszu i każdy podjada go sobie na kolację z chlebem, bądź na obiad z ryżem. Dziś przygotowałam gulasz drobiowy. Żółta i czerwona papryka sprawia, że danie jest bardziej kolorowe, przez co wygląda apetyczniej. Ilość papryczki chili polecam dobierać według własnych upodobań. Mój gulasz wyszedł lekko pikantny.
Składniki
Ilość: ponad 2 litry gulaszu
- 4 filety z kurczaka (700 g)
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka słodka spiczasta
- 2 kartoniki pomidorów w kawałkach (780 g)
- 3 ząbki czosnku
- 1 suszona papryczka chili
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka bazylii
- Sól do smaku
- 0,5 l wody
- Olej do smażenia
Do zagęszczenia gulaszu
- 2 łyżki mąki pszennej
- Ok. 125 ml wody
Przygotowanie
Kurczaka oczyścić i pokroić na małą kostkę. Następnie obtoczyć go w słodkiej papryce wymieszanej z kolendrą, lekko posolić i przesmażyć na oleju z każdej strony, przez ok. 3 minuty.
Obrane pieczarki pokroić w plasterki, czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w półkrążki i wszystko dodać do kurczaka. Całość poddusić na małym ogniu przez ok. 7 minut.
Papryki pokroić w krążki, chili drobno posiekać i dodać do kurczaka. Całość dusić kolejne 10 minut.
Kolejno do garnka wlać kartoniki pomidorów i 0,5 l wody. Dodać składniki z patelni oraz bazylię. Zagotować. Gulasz posolić do smaku.
W celu zagęszczenia gulaszu, do kubeczka wsypać mąkę i dodawać pomału wodę. Na początku 2-3 łyżki, rozcierając mąkę dokładnie tak by nie było grudek. Następnie stopniowo dolewać wody, cały czas dobrze mieszając, aż powstanie gęsta, płynna masa. Gdy mąka wymiesza się dobrze z wodą, dodać zawartość kubeczka do gulaszu i całość ponownie zagotować.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 47 kcal |
Białko | 6,2 g |
Tłuszcz | 1,1 g |
Węglowodany | 3 g |