Granola
Granola, czyli pyszny przysmak na początek dnia :). Można ją jeść z mlekiem, jogurtem lub owocami. Mi najbardziej smakuje z jogurtem lub wyjadana sama, prosto ze słoiczka, bez żadnych dodatków. Jest to zdrowsza alternatywa dla musli, które widujemy w każdym sklepie. Do przygotowania mojej granoli użyłam zdrowej, ekologicznej, suszonej moreli, która jest niesiarkowana, przez co ma brązowy kolor. Zapach, który unosi się w mieszkaniu podczas pieczenia granoli, jest nie do zastąpienia. Można ją przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętych słoiczkach, choć gwarantuję, że zniknie bardzo szybko.
Składniki
Ilość: ok. 1,5 litra granoli
- 300 g płatków owsianych
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g pestek dyni
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g sezamu
- 70 g suszonej moreli
- 70 g kokosu
- 150 g miodu (6 łyżek)
Przygotowanie
Orzechy włoskie i laskowe rozbić na mniejsze kawałki. Można to zrobić poprzez owinięcie orzechów w lniany ręcznik, a następnie uderzanie w niego kilka razy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa.
Wszystkie składniki poza suszoną żurawiną i morelą mieszamy tak, aby pokryły się miodem. Następnie wykładamy mieszankę na blachę i pieczemy w temperaturze 150⁰C , przez ok. 40 minut lub do czasu aż wszystkie składniki będą zrumienione. W trakcie pieczenia mieszać składniki co ok. 10 – 15 minut.
Po wyjęciu blachy, wystudzić granolę i dopiero wtedy wmieszać suszone żurawiny i morele.
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 łyżka
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 462 kcal | 46 kcal |
Białko | 10,9 g | 1,1 g |
Tłuszcz | 26,5 g | 2,7 g |
Węglowodany | 43,8 g | 4,4 g |